Şeful Executivului se află în America pentru o misiune de politică externă, unde s-a întâlnit cu vicepreședintele Joe Biden şi alţi trei demnitari americani. Vizita sa a fost documentată şi de publicaţia Washington Post.
Într-un interviu pentru publicaţia americană, Dacian Cioloş şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul Rusiei în Ucraina şi Siria, precizând că în acest context, România are tot dreptul să-şi ia măsuri de apărare, deşi cele două ţări duc tratative să colaboreze.
La o întrebare legată de protestele Rusiei legate de către operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, premierul Dacian Cioloş a răspuns: ”Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile este un sistem de descurajare”, scrie Digi24.ro.
Cioloş şi-a exprimat temerile legate de acţiunile Rusiei pe plan extern, însă arătat că cele două ţări pot avea un dialog. ”Suntem îngrijoraţi de acest comportament, dar cered că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea şi şi să descurajăm agresiunile potenţiale (...) Trebuie să fim atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român, citat de News.ro.
Premierul a mai declarat că nu se teme de susţinerea financiară pe care statul lui Putin o oferă partidelor de extremă-dreapta din România, întrucât ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene fără un partid extremist sau populist puternic.
Jurnaliştii Washington Post l-au invitat pe premierul român să-şi evalueze acţiunile de până acum din mandat. Primul-ministru a mărturisit că aşteptările în ceea ce îl priveşte sunt mult prea mari.
”Nu sunt foarte popular pentru că aşteptările sunt mari şi sunt multe critici potrivit cărora nu fac suficiente în procesul de reformă. Am început dar trebuie să schimbăm o parte a legislaţiei. Ca să o facem, avem nevoie de sprijinul partidelor politice din Parlament. E posibil ca partidelor să nu le placă un guvern independent.”