Într-o luna, deficitul bugetar a crescut cu peste 100%. Acesta risca să ajungă la 3,5% din PIB dacă nu vor fi luate măsuri adecvate.

Într-o luna, deficitul bugetar a crescut cu peste 100%. Acesta risca să ajungă la 3,5% din PIB dacă nu vor fi luate măsuri adecvate.

Bugetul general consolidat, a încheiat primele 4 luni cu un deficit de 11,4 miliarde lei (2,4 miliarde euro), 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 88,4% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, deși cheltuielile de personal au crescut cu 26%.

Potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finanțelor, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 4 luni cu un deficit de 11,4 miliarde lei , 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 88,4% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Primele 3 luni din an aduseseră un deficit bugetar de 0,54% ceea ce, în termeni nominali, însemna aproape 5,5 miliarde de lei. Consiliul Fiscal a avertizat încă din martie că deficitul bugetar risca să ajungă la 3,5% din PIB anul acesta dacă nu vor fi luate măsuri adecvate.

În doar o luna, adică aprilie, deficitul bugetar a crescut cu peste 100% fata de cifrele din primul trimestru al acestui an. Acesta este și motivul pentru care ministerul a amânat publicarea datelor, acestea ar fi trebuit publicate pe site-ul instituției încă de pe 25 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentantii institutiei sustin ca situatia in mai s-a imbunatatit, veniturile incasate sunt in crestere fata de aprilie, insa presiunea cheltuielilor bugetare este tot mai mare. Pe langa cheltuielile sociale, inundatiile din ultima perioada vor apasa si mai tare pe visteria statului. Banii ar trebui sa vina din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Premierului, însa taxa de mediu deja a inghitit o parte din ei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.

”Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari faţă de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,9% faţă de primele patru luni ale anului precedent”, se precizează în comunicatul MF.