Editura Evenimentul si Capital

Într-o comună din Suceava, s-au stabilit candidații: Cepoi, Cepoi și Cepoi | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 922 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Suceava.

Dincolo de luptele politice dure, competiția este amuzantă în Suceava. Candidați cu același nume se confruntă în aceeași localitate, spre disperarea alegătorilor, care sunt bulversați

La Primăria comunei sucevene Drăgușei, Cepoi se luptă cu Cepoi și cu Cepoi. Pe deasupra, pe toți îi cheamă și Vasile. Unul este de la PSD, altul de la PNL, altul de la PMP (ex- PPDD). Cel de la PSD este primarul în funcție și nu are emoții (declară că va câștiga cu 90%), dar sătenii propun că, pentru evitarea confuziei, pe buletinul de vot să fie trecută și porecla fiecărui candidat. Lipsită de umor, presa locală a titrat: „Criză politică fără precedent”.

Alte cazuri

Situația nu este singulară. La Iaslovăț, Cotoară Ioan, de la PSD, primarul în funcție, se va lupta cu Cotoară Ioan de la PNL. În comuna Stulpicani, candidaţii la funcţia de primar din partea PSD şi PNL se numesc Vasile Zamcu, ei fiind la prima confruntare. De asemenea, în comuna Zamostea candidează din partea PSD actualul primar Vasile Haliuc, iar candidatul PNL are acelaşi nume. Cei doi au fost contracandidaţi şi în 2012, deși sunt rude.

Nu este prima oară, când alegătorii suceveni sunt debusolați: în 2008, Gheorghe Flutur de la PDL s-a confruntat cu Gheorghe Flutur de la PNDC, pentru pre ședinția Consiliului Județean. Până la urmă, Flutur de la PNDC s-a retras, așa că Flutur de la PDL a câștigat fără emoții.

  • De la PNL la PDL și înapoi

Tandemul Flutur-Lungu vrea să preia controul județului

Cine crede că doar la București PNL s-a încurcat în desemnarea unui candidat la primărie, se înșeală. La Suceava, partidul a trecut printr-o criză asemănătoare. Inițial, candidatul liberal era deputatul Ioan Bălan, un om de afaceri provenit din PDL. În februarie, partidul l-a recuperat pe Ioan Lungu, primarul în funcție, care, în 2014 a abandonat PDL și a devenit independent. „Un oportunist cu care nu se poate face echipă”, spunea co-președintele organizației județene a PNL, Gheorghe Flutur în urmă cu doar câteva luni. Lungu a fost ales primar în 2004 din partea PNL, iar în 2007 a devenit președinte al organizației județene PNL Suceava, după ce echipa condusă de Gheorghe Flutur a părăsit formațiunea și a înființat PLD, partid ce a fuzionat ulterior cu PD, rezultând PDL. Lungu a părăsit PNL chiar înaintea alegerilor locale din 2008 și s-a alăturat PDL. Acum, contracandidatul lui Lungu din partea PSD este un medic, Tiberiu Brădățean, consilier local. Pentru președinția Consiliului Județean se vor confrunta Gheorghe Flutur cu Cătălin Nechifor, de la PSD. El este în prezent președintele CJ. Numele său doar „apare” în dosarul retrocedărilor, în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc.

Fișa județului

● Suprafața: kilometri pătrați, 3,7% din suprafața țării.

● Populație: 634.840, în scădere față de vârful din 1992, când erau 701.830. Locul 8 pe țară.

● Densitate: 74,2 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (iulie 2015): 1.250 lei.

● PIB pe cap de locuitor (2015): 4.400 euro.

● Durata medie a vieții: 75,58 ani (2013), peste media pe țară.

● Rata șomajului: 6,00% (decembrie 2015).

  • Promisiuni de la Transporturi

Planuri mari pentru 2030

Județul Suceava are alocate, potrivit ultimei versiuni a Master Planului pentru Transporturi, investiții de un miliard de euro, în următorii cinci ani. Nu mai puțin de 651,64 milioane de euro vor fi pentru realizarea drumurilor expres Pașcani – Suceava și Suceava – Siret. Pentru calea ferată se vor da 340 milioane de euro, pentru reabilitarea căii ferate Pașcani – Dărmănești și electrificarea sectorului de cale ferată Dărmănești – Vicșani. Singura variantă de ocolire prevăzută în Master Plan este cea a municipiului Fălticeni, evaluată la 38 de milioane de euro. Termenele de finalizare ale acestor proiecte: undeva între 2021 și 2030. Master Planul mai promite că, prin 2020, aeroportul județean va deveni hub regional și va avea 51.390 de pasageri la intern și 182.435 pentru internațional. În prezent, de pe aeroport pleacă circa două zboruri pe zi, scrie presa locală. O firmă care se ocupă de automate de cafea a cumpărat, recent, un Boeing, care va avea baza aici și va opera zboruri charter. Infrastructura reprezintă una din principalele probleme pentru turismul local. În Bucovina vin anual circa 250.000 de turiști, din care un sfert sunt străini.

  • Oameni și cai

„Amerindienii României”

Dincolo de obișnuitele obiective turistice din Suceava, în acest județ se află una din cele mai interesante comunități din România: huțulii. Originile lor sunt neclare. Iorga a susținut că sunt români deznaționalizați. Eminescu a spus că sunt daci slavizați. Lingvistic, ei sunt apropiați de slavi. Revista „National Geographic” a publicat în 2013 un reportaj despre acești „oameni ai pădurii, sălbatici, mândri și orgolioși din fire, un fel de amerindieni europeni, creatori ai unei rase de cai cu calități remarcabile”. Revista susține că aceștia provin din Galiția Orientală, motivele migrației lor spre Bucovina și nordul Maramureșului fiind necunoscute. „Astăzi, în satele de huțuli se vorbește de modul simplu în care primele familii stabileau suprafața de pădure pe care puneau stăpânire: cercul pe care îl putea străbate și închide un călăreț într-o singură zi”, scrie National Geographic. Dincolo de originile controversate, este aproape general acceptat că ei au adus în Bucovina obiceiul celebrelor ouă încondeiate. „La noi, dacă te duci undeva cu un ou încondeiat, ai deschis o poartă”, spune o femeie din Dămăcușa, un sat de huțuli din Bucovina.

Județul din Bucovina evitat de investitori din cauza lipsei infrastructurii

Județul Suceava are o economie ce derivă din condițiile geografice. Datorită faptului că o mare parte din suprafața sa este împădurită, s-a dezvoltat industria exploatării și prelucrării lemnului. Zootehnia a determinat creșterea industriei alimentare și a industriei textile și a pielăriei. Sucevenii s-au preocupat în ultimii ani și de dezvoltarea agriculturii ecologice, dar și de industria constructoare de mașini. În plus, județul Suceava atrage turiști din țară și din străinătate dornici să petreacă o vacanță în inima Bucovinei.

Printre marii investitori străini din județ amintim companiile austriece din domeniul prelucrării lemnului Holzindustrie Schweighofer și Egger România. Investițiile străine se mențin, însă, la un nivel redus din cauza infrastructurii slab dezvoltate.

Numărul angajaților, în scădere

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI