INTERVIURILE 2+1. Dacian Cioloș, un european de centru-dreapta: "România are nevoie de o Stângă credibilă"

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, spune că l-ar tenta să susțină un proiect politic. El este de părere că transformarea României nu o mai poate face un partid sau un guvern. În plus, consideră că este nevoie de o reformă pe partea stângă, pentru ca mesajele liderilor politici să fie percepute de electorat.

Pentru prima oară după ce a plecat din funcția de comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș își spune opinia despre viața politică românească, despre victoria lui Klaus Iohannis la prezidențiale și despre ce ar trebui să se întâmple de acum înainte în România.

El crede că trebuie să existe un politician care să mobilizeze energia din 16 noiembrie pentru a schimba România.  Cioloș spune că acum, după încheierea mandatului de comisar, are nevoie de câteva luni de pauză, în care să se ocupe de familia sa, dar nu exclude implicarea în viața politică.

Evenimentul zilei: Cu cine ați votat pe 16 noiembrie? Dacian Cioloș: Am votat cu cine am eu încredere că poate să asigure procesul de schimbare și de transformare a României și de integrare a așteptărilor cetățenilor, așteptări care merg dincolo de un proiect al unui partid politic. Cred că, în momentul de față, suntem în situația în care un politician cu anvergură în România și cu viziune trebuie să iasă din perspectiva unei politici de partid, împotriva politicii altui partid, și să găsească instrumente pentru a da încredere cetățenilor că pot fi integrați în procesul de transformare. Transformarea României nu o mai poate face un partid politic sau un guvern, oricare ar fi el, sau chiar o coaliție. După părerea mea, avem nevoie de un proces mult mai larg, care să integreze toată energia asta, pe care am văzut-o că se manifestă o dată la cinci ani. De la ultimele trei alegeri prezidențiale vedem că există o mobilizare surprinzătoare. Și, curios, de fiecare dată ne ia prin surprindere. Dar, după ce au trecut alegerile prezidențiale, foarte puțină lume se preocupă cum să mobilizeze energia respectivă în procesul de schimbare.

Ce ar trebui să facă acum președintele ales, Klaus Iohannis? Cred că, în primul rând, să nu uite modul în care a ajuns președinte și să încerce să transmită mesajul acesta. Spun să nu uite, pentru că eu cred că a înțeles modul în care a ajuns președinte. Dacă reușește să găsească mijloacele prin care să transmită mesajul acesta și la nivel politic în România, chiar în partidele care l-au susținut, atunci ar trebui ca în elaborarea și implementarea proiectului politic pe care-l are, în următorii ani, să nu se limiteze la clasa politică.

Cât de importantă vi se pare echipa de conslieri a președintelui pentru acțiunile sale viitoare? Sigur, echipa mi se pare esențială, pentru că sunt oamenii care vor fi tot timpul în jurul lui, dar dincolo de gestiunea afacerilor curente ale unui președinte, unde un rol primordial îl are echipa, cred că e important să existe o echipă „nevăzută”. Trebuie să existe un cerc mai larg, în care să reușească să adune reprezentanți ai diferitelor mișcări spontane din societatea românească – din România sau din afara României - atunci când există un proiect politic atractiv, credibil. Și eu cred că modul în care a câștigat alegerile a demonstrat că poate să dea credibilitate unui proiect. Acum este important să găsească instrumentele pentru a-l materializa. Dar dincolo de rezultatul alegerilor, România are nevoie, pe eșicherul politic, și de o stângă care să fie performantă și care să fie credibilă.

Ar trebui să apară o alternativă la PSD? Nu știu dacă trebuie să apară o alternativă la PSD sau o reformă în PSD, dar cei cu ambiții de stânga sau cu încredere în ideologia de stânga, sper că au înțeles că este nevoie de o reformă pe partea stângă, pentru ca mesajele lor să fie percepute de electoratul de stânga.

Iohannis a ajuns preșe­din­te printr-un vot negativ, anti-Ponta? Chiar dacă a fost un vot negativ, care s-a accentuat pe ultima sută de metri, n-ar fi fost suficient un vot negativ ca să avem rezultatul pe care l-am avut, să avem această diferență atât de mare între cei doi candidați, dat fiind punctul de plecare.

V-ar tenta să intrați în politică? Probabil că, la un moment dat, m-ar tenta să susțin un proiect politic, mai mult decât să intru în politică, pentru că nu aș vrea să intru în politică doar de dragul de a mă afla în treabă. Dacă va apărea pe viitor posibilitatea să susțin sau să alimentez un proiect politic, care să corespundă cu viziunea mea și cu ceea ce știu eu, de ce nu? Dar nu pe termen scurt.

Aveți o viziune de dreapta sau de stânga? Așa cum am promovat anumite politici, până în momentul de față, mă simt mai degrabă apropiat de dreapta, undeva pe centru.

„Hipermarketurile vor continua să importe, dacă nu se schimbă politica de taxare”

Dacă ați fi ministrul Agriculturii, care ar fi măsura cea mai urgentă? Nu cred că România este în situația de a lua măsuri urgente. Este fundamental să continue consolidarea fermelor, să se insiste pe organizarea producătorilor și, dincolo de consultanța privată, care elaborează proiecte pentru fonduri europene, să avem servicii de consultanță publică pentru fermierii care n-au acces la cea privată.

Statul să le acorde consultanță? Da. Într-un fel sau altul, statul ar avea datoria, dacă vrea dezvoltarea fermelor, să acorde un minimum de consultanță, fie direct, prin consultanți plătiți de stat, fie indirect, stimulând crearea unor servicii de consultanță prin finanțare publică.

În 2011, spuneați că funcționari din Ministerul Agriculturii îi dirijează pe cei care cer fonduri europene către anumite firme de consultanță... Da, primeam multe plângeri la Bruxelles. Li se spunea explicit că pentru a avea șanse proiectul lor, să meargă la anumite firme de consultanță. Dar am discutat cu cei de la minister și nu au mai apărut cazuri.

Reducerea TVA la alimente cum vi se pare? N-am toate elementele legate de buget. În principiu, mi se pare un lucru bun, dacă, odată cu reducerea TVA se asigură și transparența pe lanțul alimentar, pentru a putea ști exact cum se constituie prețul și cine beneficiază de reducerea taxei. Trebuie analizată întreaga politică fiscală în sectorul agroalimentar, dacă vrem să stimulăm consumul de produse locale. Politica de taxare a producătorilor este esențială.Când plătești un impozit ridicat, ca și producător, n-ai interes să declari producția și o vinzi la negru.Hipermarketurile vor continua să cumpere produse din import, chiar dacă avem producție internă de legume și fructe. Producătorii consideră că impozitele pe care le plătesc, dacă declară producția, sunt prea mari și rămân pe canalul samsarilor și în piețele unde nu se fac controale.

De ce România are doar patru produse tradi­țio­nale recunoscute în UE? Ca să înregistrezi la nivel european un produs cu denumire de origine tradițională sau geografică trebuie să ai o piață de desfacere care să te incite să faci asta. N-are rost să-l înregistrezi, dacă vinzi în Mărginimea Sibiului sau în București. Produsele tradiționale sunt făcute la nivel regional, de producători mai puțin inserați pe piața organizată. Pentru aceste produse, dosarele nu sunt depuse de un singur producător, cum este la noi cazul „Magiunului de Topoloveni”. Dosarele sunt depuse de grupuri de producători, care au interesul ca toată lumea din regiunea respectivă să respecte rețeta.

„Cât timp are majoritate, e firesc ca Guvernul Ponta să rămână la putere”

Câte ore ați stat la coadă, să votați, în Bruxelles, la alegerile prezidențiale? La primul tur am stat două ore și ceva, aproape trei ore, dar nu am reușit să votez. Am intrat în incinta clădirii, unde era organizată secția de votare și, eu, din câte știam, dar poate am interpretat prost legislația, dar nu numai eu, și alții care stăteau la coadă acolo. Când ești în procesul de votare și ești la limita orară ar fi trebuit în mod normal să votez. Cred că peste o sută de persoane, cel puțin la secția unde am fost eu, nu au reușit să voteze.

Erați deja în clădire când s-a anunțat că s-a închis secția de votare? Da. Iar la turul doi, am plecat mai de dimineață, iar după trei ore și jumătate, poate chiar patru ore, am reușit să votez.

Credeți că ceea ce s-a petrecut la votul din străinătate a fost neglijență sau rea-intenție? Nu știu, nu am cel mai mic element să știu dacă a fost sau nu rea-intenție, dar eu vă spun ceea ce am putut să constat acolo: în secția de votare unde am fost eu nu se vota decât cu trei ștampile. Așa povesteau cei care au reușit să voteze și au ieșit. În plus, nu erau prezenți toți membrii comisiei, era un număr redus de cabine...

Guvernul Ponta poate să mai rămână la putere, după tot ceea ce s-a petrecut? Atâta timp cât are majoritate în Parlament, cred că este firesc să rămână la putere. Atâta timp cât reușește să-și obțină susținerea politică, nu este o problemă din punctul de vedere al principiilor guvernării politice. Apoi, guvernul respectiv trebuie să dovedească și că are un proiect politic.

Ce proiecte de viitor aveți? Ce veți face în continuare? Câteva luni, până în februarie sau martie, voi lua o pauză, am nevoie de puțin timp pentru mine și familia mea, după care am câteva proiecte profesionale în care mă voi implica, proiecte care sunt legate de experiența pe care am acumulat-o până acum.