Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU. EXCLUSIV EVZ. Şeful SRI Eduard Hellvig: "Când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa de a implica SRI-ul"

Eduard Hellvig este şeful SRI. Sursa foto: sri.ro
Autor: | | 15 Comentarii | 6046 Vizualizari

"Raportarea SRI la cetăţean este proiectul meu de mandat." • "N-am nici o legătură cu candidatura lui Marian Munteanu, nici măcar nu-l cunosc." • "Doar din interior ne putem distruge. Zi de zi, văd că îi ajutăm pe alţii să distrugă ceea ce am construit." • "Spaţiul estic reprezintă în continuare un risc." • "Vreau să clarific legătura mea cu Rareş Bogdan."

Simona Ionescu: Un an de mandat pentru dumneavoastră, două bilanţuri ale Serviciului. Cum a evoluat SRI în acest an, domnule Director?

Eduard Hellvig: România este o redută de securitate în regiune şi un furnizor de intelligence pentru partenerii noştri euro-atlantici. Vă pot spune că SRI este într-o evoluţie continuă de mai mulţi ani, iar astăzi poate fi comparat cu orice serviciu de informaţii din lume. O instituţie este performantă dacă este stabilă şi predictibilă, iar astăzi, Serviciul Român de Informaţii este stabil si predictibil.

-Cum v-a schimbat viaţa, nu cred că e o trecere uşoară, de la om activ implicat în politică, la funcţionar public apolitic?

-Viaţa mi s-a schimbat radical. Vă mărturisesc însă că satisfacţiile profesionale sunt foarte mari, chiar dacă viaţa mea se desfăşoară în cea mai mare parte la birou, mai mult, şi acasă, mai puţin.

-Vă e dor de politică?

- Atunci când am fost în politică, m-am ocupat de proiecte strategice politice. Am renunţat la politică atunci când am luat decizia să accept funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, iar intenţia mea este să nu mai ocup nicio altă funcţie într-o instituţie publică din România. Cred că ar trebui stipulat în legislaţie, ca directorul unei asemenea structuri de informaţii să nu mai ocupe nicio funcţie publică în România timp de cinci ani după încheierea mandatului. Mai cred că, în noua legislaţie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei.

- E interesantă propunerea dumneavoastră, însă sunteţi acuzat, explicit, de o anumită parte a presei şi, mai puţin explicit, de unii politicieni că sunteţi încă implicat în activitatea politică. Cum comentaţi?

- Haideţi să lămurim acest aspect, sper că pentru totdeauna. Eu am depus un jurământ faţă de statul român, nu faţă de vreun partid sau vreun interes al cuiva. Sigur, acest lucru a deranjat în anumite medii şi, dintr-o anumită perspectivă, pot înţelege. Însă, vă mărturisesc că mă aşteptam la mai multă responsabilitate din partea unor politicieni şi jurnalişti care mă cunosc de peste un deceniu, atunci când aruncă în spaţiul public astfel de ipoteze fără nicio legătură cu realitatea. Atunci când nu există informaţii despre o anumită speţă politică, când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa asta, specifică conspiraţionismului românesc din anii 90, de a implica SRI-ul în tot şi în toate. Le readuc aminte acestora că suntem în 2016! Eu am dobândit valorile democratice acasă, şi nu în politica românească. Şi cred că echilibrul instituţional al SRI ţine de modul cum voi reuşi să transmit aceste valori. Eu cred că am reuşit, iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică. Şi aşa va rămâne, cel puţin pe toată perioada mandatului meu.

- Deci nu aveţi nicio legătură cu candidatura lui Marian Munteanu?

- Nu, categoric, nici măcar nu îl cunosc.

- Ca să încheiem acest capitol. Pentru că sunt politicieni care îl susţin şi care au fost foarte apropiaţi de dumneavoastră, iar jurnaliştii cu care aveţi o legătură de prietenie veche îl susţin făţiş. De exemplu Rareş Bogdan…

- Anul acesta este unul electoral şi, din păcate, se vor amesteca tot felul de teme. Eu îi asigur deopotrivă, pe politicieni, gazetari şi cetăţenii români că SRI va rămâne în afara acestei dezbateri. Mă aşteptam de la fostul meu partid să răspundă public, că eu nu am niciun amestec în vreo acţiune politică de când mă aflu în fruntea SRI. Şi nu pot să nu mă declar, de exemplu, surprins, printre altele, de declaraţiile făcute de exemplu de Vladimir Tismăneanu. Este un om care mă cunoaşte şi care credeam că ştie că nu aş putea să fiu niciodată altfel decât m-a cunoscut. Pe de altă parte, în viaţă ai şansa să ai prieteni vechi şi buni. Vreau să clarific legătura mea cu Rareş Bogdan. Eu am renunţat la timpul liber, la modul meu de viaţă, la momentele pe care mi le petreceam cu prietenii. A fost alegerea mea. Dar nu pot să le cer şi prietenilor mei acelaşi sacrificiu. Nu pot să le cer unor oameni să gândească într-un anume fel, doar pentru că au o legătură cu mine. Mai exact, nu pot să îi spun eu lui Rareş Bogdan ce să zică la televizor. Pot să nu fiu de acord cu ce spune, însă el este liber să îşi facă meseria de jurnalist, fără să se autocenzureze, pentru că am eu o legătură cu el. Fiecare om, prieten, cunoscut, este responsabil moral şi legal de ceea ce spune şi face. Îi asigur pe toţi că directorul SRI se ocupă de securitatea cetăţenilor României, nu de candidatura lui X sau Y.

-De ce atâta nelinişte în societate vizavi de activitatea SRI, dacă cetăţenii noştri ar trebui să se simtă siguri şi protejaţi?

Dezvaluiri de ULTIMA ORA! Elena Udrea, SPAGA de 900.000 de euro! Cum s-a intamplat

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI