Șapte angajați ai Interpol Moldova au fost suspendați din funcții în urma anchetei de corupție, investigată de procurori, prin care persoane publice din Republica Moldova şi din alte ţări ar fi primit mită pentru a şterge notificările roşii emise de Interpol în statele în care activează şi a avertiza infractorii din diferite ţări daţi în urmărire internaţională.
„Au fost inițiate și anchetele de serviciu și în cadrul SPIA, deoarece o parte din angajați sunt în subordinea ministrului. Cei care sunt vizați cu subordonare Inspectoratului General al Poliției, la fel, a fost inițiată o anchetă de serviciu și toate persoanele, chiar dacă în privința lor nu a fost aplicată o măsură preventivă, a fost instituit mecanismul de suspendare din funcție. Prin ordinul șefului IGP, șapte persoane, angajați ai Interpol, au fost suspendate din funcție”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, la tvr.md.
Șeful interpol Moldova, învinuit în dosar
La rândul său, Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că, în acest moment, doar șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, are statut de învinuit în dosar. În ceea ce îl privește pe șeful Inspectoratului Migrație și Azil, Mihail Vodă, despre care presa a scris pe surse că ar fi suspectat în acest caz, ministrul de Interne a declarat că acesta „este la serviciu” și că „își desfășoară activitatea conform obligațiunilor funcționale. Efros a negat cercetarea lui Vodă în acest caz.
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a declarat că Guvernul a avut mai multe întrebări față de Biroul Interpol de la Chișinău și că, după cazul de corupție în care este vizat Viorel Țentiu, întrebările sunt mai multe și ele vor fi puse „mai drastic”.
„Noi tot avem întrebări față de această instituție, pentru că acești ofițeri care lucrează la noi se subordonează Interpolului. De asta dl Cernăuțeanu a solicitat să vină niște evaluatori să facă o analiză a tot ce respectă ei sau nu”, a spus Igor Grosu la radiomoldova.md.
Igor Grosu: Unul dintre cei vizați era foarte activ
Întrebat dacă oligarhii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc ar fi putut evita filtrele Interpol în urma acestei scheme de corupție, Igor Grosu a declarat: „Noi vedem o realitate. Cred această investigație este un semnal bun și un motiv bun pentru noi să spunem: domnilor, ați văzut că suntem de bună credință, am coparticipat la această operațiune și am avea și noi tot dreptul legitim să punem întrebări cu privire la unii indivizi care în opinia noastră ar trebui să figureze în baza de date a Interpolului, dar nu știm din ce motiv, poate din același motive că iată foști reprezentanți ai statului care erau acolo, unul din înțeleg că este vizat, era pe atunci și foarte activ. Acum o să avem temei să punem mai drastic întrebările noastre”.
Dosarul „Notițelor roșii” pentru fugari
Pe 4 iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat reținerea unor persoane, inclusiv funcționari din structurile de stat ale Republicii Moldova. Aceștia ar fi primit mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional.
Pe 5 iunie, au fost efectuate percheziții în privința altei persoane, în urma cărora aceasta a fost reținută. Dintre cele cinci persoane reținute, patru persoane au fost eliberate. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat reținerea pentru 30 de zile a șefului BNC Interpol, Viorel Țentiu, iar pe 6 iunie, magistrații au dispus arestarea preventivă a acestuia.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, prezentă la ședința de judecată, a declarat că „Viorel Țentiu este învinuit de corupere pasivă în două capete de acuzare”. După pronunțarea deciziei, Sergiu Bularu, avocatul lui Viorel Țentiu, a specificat că acesta pledează nevinovat și vor ataca hotărârea la Curtea de Apel.