Reteaua: de la bloc, in tot orasul

Reteaua: de la bloc, in tot orasul

Cele 761 de retele din Romania au, in total, peste 1,6 milioane de abonati la internet.

Atunci cand spunem retea de cartier ne gandim de cele mai multe ori la retelele construite de grupuri de utilizatori-prieteni, impatimiti ai jocurilor video, la sfarsitul anilor ‘90, care doreau sa se joace in retea si sa faca schimb de date. Astazi lucrurile au avansat foarte mult.

Nevoia de acces la internet i-a facut pe acesti „pionieri” sa improvizeze. Singura posibilitate de conectare in acea perioada era dial-up-ul, care, desi avea costuri extrem de mari, furniza viteze foarte mici, din cauza infrastructurii proaste.

Inchirierea unei astfel de linii costa insa foarte mult. Astfel, cei legati in retea inchiriau o singura linie si imparteau costurile si viteza acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epoca „postromantica”

Majoritatea intreprinderilor de acest gen s-au extins pe o arie redusa, de maximum cateva blocuri. Cel mai usor e sa furnizezi internet in propriul bloc, deoarece echipamentul necesar este minim. Daca vrei sa te extinzi, lucrurile se complica. Infrastructura necesara devine din ce in ce mai complicata.

Unii au reusit insa, astfel ca astazi exista retele care acopera arii foarte mari. Acestea sunt cele care s-au extins mai repede decat altele, pe care ulterior au ajuns sa le inghita, fiind o alternativa la marii furnizori de internet, deoarece ofera servicii la preturi care sunt in general cu 10%-15% sub cele ale acestora.

Vitezele oferite au crescut odata cu aparitia serviciilor de fibra optica, dar si ca rezultat al cresterii numarului de abonati. Multe dintre aceste retele initiale, construite in blocuri in moduri similare Lan Party-urilor, au evoluat spre firme cu capital de sute de mii de euro. Conform informatiilor existente pe site-ul Retele.net, in acest moment exista aproximativ 761 de retele in Romania, care au in total 1,649 de milioane de abonati la internet si 735 de mii de abonati la retea.

Cele mai mari retele din Romania

In ultimii ani, retelele de cartier au luat o amploare demna de invidiat. Unii vorbesc chiar despre un fenomen care nu este suficient reglementat. Altii considera aceste intreprinderi o amenintare la adresa companiilor mari, care nu mai au cereri pentru ofertele cu costuri ridicate.

Astfel, unele dintre retelele care candva au deservit doar cativa prieteni, au evoluat apoi spre un statut de provider mijlociu sau mare de internet.

BUCURESTI

> C-Zone> Abonati internet/abonati retea: 15.000/15.000 > Cost internet/Retea: 45 lei / 45 lei > Viteza internet/Metro/Retea: 512 kbps / 65.536 kbps / 100 Mbps > Bucuresti/ Crangasi-Giulesti, Drumul Taberei, Rahova-Ferentari si Grivita-Ion Mihalache

CLUJ-NAPOCA > IT4WEB > Abonati internet/abonati retea: 5.000 / 5.000 > Cost internet/Retea: 36 lei / 1 leu > Viteza internet/Metro/Retea: 128 kbps / 2.048 kbps / 100 Mbps > Cluj-Napoca/ Marasti, Manastur, Grigorescu, Gheorgheni, Zorilor, Gara si Plopilor

IASI

> PlusNet > Abonati internet/abonati retea: 1.000/1.000 > Cost internet/Retea: 35 lei / 1 leu > Viteza internet/Metro/Retea: 1.000 kbps / 1.000 kbps / 100 Mbps > Iasi/ Nicolae Iorga, Primaverii, Cantemir, Bularga, Pacurari, Stefan cel Mare sau Targu Cucu

TIMISOARA

> LipoveiNet > Abonati internet/abonati retea: 2.235/2.684 > Cost internet/Retea: 300 lei / 1 leu > Viteza internet/Metro/Retea: 10.000 kbps / 10.000 kbps / 100 Mbps > Timisoara/ Lipovei, Aradului, UMT, Sagului, Ioan Ionescu de la Brad, Giroc si Giarmata

CONSTANTA

> FlyNet > Abonati internet/abonati retea: 2.000 / 2.000 > Cost internet/Retea: 30 lei / 1 lei > Viteza internet/Metro/Retea: 1.024 kbps / 1.000 kbps / 100 Mbps > Constanta/ Dacia, Tomis III, Stadion, Trocadero sau Casa de Cultura

CONCURENTA

Retelele de cartier tin pretul jos

Aparitia unei concurente acerbe pe piata furnizorilor de internet (ISP) din Romania, mai ales incepand cu 2004-2005, a dus la scaderea pretului la ofertele de internet prin cablu TV sau DSL, de catre marii furnizori (RDS, Romtelecom etc.), odata cu cresterea vitezei de acces in internet.

„Retelele de cartier sunt cele care au contribuit la raspandirea internetului in case, astfel ca pretul oferit de ei este luat in seama de marii furnizori de servicii de internet. Presiunea pusa de ei a contat cu siguranta. Cu toate acestea cred totusi ca la stabilirea pretului atarna greu si concurenta dintre cei mari, care se intrec in a oferi servicii si preturi cat mai avantajoase”, este de parere Catalin Patrasescu, managerul firmei de PR si consultanta IT Smart Point.

Preluarea acestor firme de catre providerii mari a retelelor de cartier poate pune, insa, in pericol fenomenul. De multe ori retelele mici, organizate ca firme comerciale, au fost acuzate de marii ISP-isti ca ar fi ilegale. Marea lor majoritate insa isi desfasoara activitatea in legalitate, fiind organizate in societati comerciale.