Înainte să fie adus în fața procurorilor, avocatul orădeanului Iuliu Chiş, cunoscut în lumea interlopă drept "Paprika", a spus că autorul accidentului nu a avut viteză mare şi că nu a băut atât de mult cât au constatat oamenii legii.
Magistrații orădeni au decis cercetarea în libertate a lui Iuliu Chiș. Individul de 37 de ani, care se afla, sâmbătă, la volanul unui Mercedes a făcut praf maşina în care se erau surorile gemene Anca şi Adriana Jurcan, de 24 de ani. Adriana a murit, iar sora ei este în stare gravă la spital. Deși pedeapsa pentru faptele sale este de 15 ani de închisoare, judecătorii au hotărât că nu e nevoie să stea în închisoare pe timpul anchetei.
Avocatul Doseanu susţine că Paprika s-a oferit să plătească eventualele tratamente în străinătate ale tinerei rămase în viaţă, Anca Jurcan. Doseanu susţine că a luat legătura cu familia tinerei ucise de bolidul clientului său, dar rudele nici nu au acceptat şi nici nu au declinat până acum oferta. Sora geamănă care a rămas în viaţă este internată la Spitalul Judeţean de la Oradea.
Pe de altă parte, avocatul Doseanu a mai "scăzut" din viteza pe care o avea maşina clientului său în momentul accidentului. El susţine, citat de bihorstiri.ro, că sunt doar speculaţii afirmaţiile potrivit cărora Chiş ar fi condus cu 160 de kilometric la oră. Astfel, Doseanu pune la îndoială viteza invocată încă din seara accidentului, atât de către martori, cât şi de Poliţia Rutieră.
"Nu ştiu de unde aţi stabilit dvs. viteza, pentru că noi încă nu ştim viteza (cu care circula Chiş în seara fatidică n.r.). Din câte am înţeles, autoturismul pe care dumnealui îl conducea are un computer destul de performant care va putea stabili viteza exactă, atât anterior, cât şi ulterior impactului. Viteza de 160 km/h este o pură speculaţie care nu se bazează pe nicio chestiune de natură tehnică. Nimeni nu a stabilit şi nici Poliţia nu a stabilit nicio viteză. E doar speculaţie. Eu pot să spun că a avut 50 sau 60 la oră, aşa cum alţii spun că a avut 160 km/h".
Ar fi vrut să fugă din ţară
Surse poliţieneşti, citate de presa locală, susţin că şoferul ucigaş ar fi vrut să fugă din ţară. Avocatul Doseanu a ţinut, însă, să infirme zvonurile apărute în presă .
"Vă rog să verificaţi actele de la dosar. Dumnealui (Chiş n.r.) s-a prezentat de bună voie la orele 18, împreună cu mine şi cu colegul meu. A dat declaraţii, nu a intenţionat să fugă absolut nicăieri", afirmă apărătorul celui cunoscut drept Paprika. Avocatul consideră că clientul său ar fi putut dispărea încă din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, dacă ar fi intenţionat să fugă de răspundere. Potrivit avocatului, Chiş a săvârşit într-adevăr o faptă gravă, pe care o regretă şi "va răspunde în faţa legii pentru ceea ce a făcut".
Tupeu: vrea recalcularea alcoolemiei
Referitor la alcoolemie (despre care IPJ Bihor a confirmat că ar fi de 1 la mie), acelaşi avocat al lui Iuliu Chiş spune că ea a fost stabilită "la 55 de minute după momentul accidentului, moment la care a avut alcoolemie de 1,10 mg la litru alcool în sânge. La a doua probă avea alcoolemie de 0,90. Nu se ştie care a fost alcoolemia la momentul în care a condus". Doseanu spune că va cere o recalculare a alcoolemiei, operaţiune care poate avea două soluţii: "Fie o alcoolemie mai mare la momentul în care conducea – respectiv mai mare de 1,10, fie o alcoolemie mai mică, pentru că alcoolemia urmează cursul unei parabole. Ea creşte, atinge un prag maxim, după care este în regres", a declarat avocatul lui Iuliu Chiş.
Riscă 15 ani de puşcărie
Faptele de care este acuzat Iului Chiş, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea autoturismului în stare de ebrietate pot să îl arunce în spatele gratiilor timp de 15 ani. Mai exact, articolul 178 din Codul Penal prevede, pentru cei care au o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, pedepsirea cu închisoarea de la 5 la 15 ani. În cazul în care, Doamne fereşte, Adriana Jucan, ar deceda din cauza rănilor suferite, la această pedeapsă se poate adăuga încă trei ani de detenţie.
“De fapt, toate cele trei fapte au pedepse cuprinse între 1 şi 15 ani. Vătămarea corporală când şoferul este băut este încadrată de la 1 la 5 ani iar conducerea în stare de ebrietate este, de asemenea, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Însă, în acest caz, ar trebui să se dea pedeapsa cea mai mare care este de 15 ani. Rămâne, însă, la latitudinea instanţei cum interpretează legea", au precizat pentru EVZ surse judiciare.