Interlopi implicaţi în lupta pentru primărie

Grupările mafiote din Galaţi se implică, din umbră, în bătălia pentru scaunul de edil al municipiului. Principalii candidaţi Andrei Lişinchi (PDL), Marius Stan (PNL) şi Eugen Durbacă (PC) au legături directe sau indirecte cu nume considerate că fac parte din lumea interlopă.

Andrei Lişinchi (PDL), Marius Stan (PNL) şi Eugen Durbacă (PC) au legături directe sau indirecte - finanţări primite pentru campanie - cu nume considerate interlope sau cu persoane ce provin din această lume. În ceea ce-l priveşte pe cel de-al patrulea candidat putenic pentru Primăria Galaţi, actualul primar PSD, Dumitru Nicolae, acesta se bazează pe influenţa pe care o are asupra instituţiilor statului.

Un exemplu al acestui control al autorităţilor publice de la nivel local de către PSD a fost înregistrat anul trecut, în momentul în care Dumitru Nicolae era anchetat de procurori pentru o presupusă răspundere penală în decesul unei fete de 12 ani, la un festival moto autorizat ilegal. Procurorii gălăţeni au predat cazul colegilor de la Bucureşti, pentru a evita presiunile la care erau supuşi, aşa cum a explicat Mircea Nicoară, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. În cele din urmă, Dumitru Nicolae a fost găsit nevinovat în acest caz. Şef de campanie, bătut în plină stradă

Sâmbătă, s-a înregistrat primul exemplu clar al implicării Mafiei, în momentul în care Gheorghe Saghian, şeful de campanie al PSD, a fost bătut în faţa blocului de către doi tineri. După ce a fost lovit şi pus la pământ în faţa blocului, membrul social-democrat a fost lovit şi cu picioarele, până când au intervenit vecinii, iar tinerii au luat-o la fugă.

„A fost o răfuială politică. Nu mi s-a furat nimic din bani şi din acte. Doar m-au bătut. Am fost atacat la două zile după ce am declarat că anumiţi candidaţi politici (este vorba despre Eugen Durbacă - n.r.) sunt implicaţi în achiziţionarea frauduloasă a unor terenuri cu o mare valoare imobiliară, de la marginea oraşului“, a declarat Gheorghe Saghian.

Saghian este cunoscut ca omul care se ocupă de campaniile murdare din PSD Galaţi - organizarea turismului electoral cu maşinile de la parlament ale deputaţilor şi senatorilor social-democraţi, fiind mâna dreaptă a lui Dan Nica, preşedintele filialei judeţene a PSD. Fiecare candidat cu gruparea sa Relaţia dintre candidatul PDL Andrei Lişinchi şi gruparea mafiotă condusă de Marian Ivan este cea mai evidentă, cei doi fiind naş şi fin. Marian Ivan deţine printre altele o firmă de pază şi protecţie, prin intermediul căreia pune presiune pe adversari. Marius Stan nu are relaţii de rudenie cu lumea interlopă şi nici contacte directe cu această lume.

Însă campania sa este sprijinită financiar, aşa cum a declarat Ion Ştefan - preşedintele Partidului Alternativa Ecologistă (formaţiune care îl sprijină la rândul său pe Marius Stan), de omul de afaceri Marcel Păcuraru. Finanţatorul campaniei lui Marius Stan este cunoscut mai ales în urma afacerilor cu Poşta Română, prin care a păgubit statul cu peste 20 de milioane de euro, conform dezvăluirilor lui Cosmin Guşă - preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională. În primii ani de după ’90, în zonă se ştia că Marcel Păcuraru controlează lumea pestriţă a oraşului.

Eugen Durbacă şi-a creat în ultimii patru ani, de când este preşedintele consiliului judeţean, o gaşcă de „băieţi bine făcuţi“, care au intrare în biroul şefului PC la orice oră din zi şi din noapte. „Mai mereu vin la Eugen Durbacă băieţi bine făcuţi, cu lanţuri de aur la gât şi pe mâini, cu automobile noi. Nu spun nimic la secretariat şi intră la preşedintele CJ-ului“, ne-a explicat o angajată a CJ Galaţi. CLANURI

Mafie bazată pe protecţie, prostituţie şi droguri > Gruparea condusă de Marian Ivan este specializată pe aşa-zisa taxă de protecţie, în schimbul căreia, de faţadă, se pun la dispoziţie serviciile unei firme de pază şi protecţie.

> O altă grupare importantă este cea condusă de Renato Sîrghi, specializată pe droguri şi prostituţie.

> Cea de-a treia grupare importantă este a locotenenţilor lui Vasile Frosa, decedat în 1998, specializată în trafic de persoane şi prostituţie în Italia. Toate grupările mafiote din Galaţi, mari şi mici, s-au specializat în furturile de materiale din combinatul siderurgic. Le scot ieftin prin mituirea paznicilor şi le vând apoi la valoarea reală. Doar un TIR de 5 tone, cu fier de pe platforma siderurgică ArcelorMittal, asigură un profit de 80.000 de lei.