Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț de ultima oră despre Rabla Clasic și Rabla Plus. Veste bună pentru români
Anunț de ultima oră despre Rabla Clasic și Rabla Plus. Veste bună pentru români

Anunț de ultima oră despre Rabla Clasic și Rabla Plus. Veste bună pentru români

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus primesc noi suplimentări de fonduri, în urma interesului neașteptat al românilor pentru mașinile ecologice, anunță autoritățile.

În trei luni de zile, bugetul inițial al programelor Rabla Clasic și Rabla Plus a fost utilizat integral. Este vorba despre sume de 375 milioane de lei, pentru Rabla Clasic și 260 milioane lei, pentru Rabla Plus. Autoritățile au fost luate prin surprindere de interesul neașteptat al românilor față de mașinile ecologice și au decis să suplimenteze fondurile în acest sens.

Vânt în pânze pentru Rabla Clasic și Rabla Plus. Se anunță suplimentări ale bugetelor

Începând cu ziua de luni, 26 iulie, programele Rabla Clasic și Rabla Plus primesc suplimentări de fonduri în valoare totală de 25 de milioane de lei, astfel – programul Rabla Clasic va fi suplimentat cu 5 milioane de lei, iar Rabla Plus cu 20 de milioane de lei.

Anunțul a fost făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care a transmis, printr-un comunicat de presă, că se desfășoară demersuri pentru a suplimenta programul Rabla Clasic cu o sumă de 200 de milioane de lei. Potrivit autorităților, aceasta ar putea fi utilizată la începutul lunii septembrie a anului curent.

Cum poți achiziționa o mașină ecologică prin programele Rabla

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost inițiate de stat și lansate pe data de 26 aprilie 2021. Programele în cauză vin în ajutorul românilor care doresc să-și achiziționeze un autoturism nou. Practic, proprietarii mașinilor vechi primesc bani de la stat pentru a-și cumpăra autoturisme noi.

Un alt scop al programelor în cauză este reprezentat de diminuarea poluării. În acest sens, programul Rabla Plus oferă posibilitatea achiziționării unei mașini electrice sau hibrid.

În cadrul programului Rabla Clasic, persoanele care casează o maşină mai veche de 8 ani de zile beneficiază de o sumă de 7.500 lei la achiziţionarea unui autoturism nou. La primul demers de casare se poate adăuga un bonus de 1.500 lei, dacă emisiile generate de noua mașină sunt reduse. Dacă motorul este unul hibrid, atunci se mai adaugă un bonus în valoare de 3.000 de lei. Prin cumularea bonusurilor, reducerea maximă de care românii pot beneficia prin programul Rabla Clasic poate să atingă suma de 12.000 de lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, la achiziţionarea unei mașini 100% electrice, proprietarul autoturismului primeşte un tichet de 45.000 de lei, la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 7.500 lei pentru casarea maşinii mai vechi de 8 ani. Dacă proprietarul autoturismului predă spre casare un autovehicul uzat şi achiziţionează un autovehicul electric hibrid plug-in, acesta poate primi maximum 27.500 lei, potrivit AFM.