Evenimentul Zilei > Justitie > Interceptări în dosarul interlopului Corduneanu, zis „Spaima Moldovei”. „Vrei să-ţi crăp capul? Ai să vezi mâine ce turbat o să fiu”
Interceptări în dosarul interlopului Corduneanu, zis „Spaima Moldovei”. „Vrei să-ţi crăp capul? Ai să vezi mâine ce turbat o să fiu”

Interceptări în dosarul interlopului Corduneanu, zis „Spaima Moldovei”. „Vrei să-ţi crăp capul? Ai să vezi mâine ce turbat o să fiu”

Adrian Corduneanu, liderul temutului clan din Iași, a fost arestat preventiv, după ce ar fi șantajat un agent care vindea betoane

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au emis, aseară, un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele lui Adrian Corduneanu, zis „Beleaua” sau „Spaima Moldovei”, şi a lui Ionel Bogdănici, administratorul unei firme de construcţii, sub acuzaţia de şantaj. Deşi, iniţial, toată lumea a crezut că un om de afaceri a depus un denunţ împotriva lui Adrian Corduneanu, în realitate, ofiţerii de la Serviciul de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu. Acesta era urmărit pentru alte fapte penale şi a căzut pe interceptări şi pentru această infracţiune de şantaj, comisă împotriva unui agent comercial de la una din cele mai cunoscute firme de vânzări betoane din Iaşi.

Procurorii: tot ce muncea agentul, ajungea la interlopi

Abia după ce au aflat toate detaliile din alte mijloace de probă, procurorii au chemat la audieri şi persoana vătămată. „În perioada octombrienoiembrie 2015, cei doi au obţinut, în mod injust, prin constrângere, de la persoana vătămată P. T., suma de 1.000 euro şi 30.000 lei, iar începând cu data de 16.03.2016, şiau reluat activitatea de constrângere a persoanei vătămate, impunând acesteia să desfăşoare activităţi generatoare de foloase materiale, în interesul acestora”, a declarat, ieri, Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Ridicat din club

Cei doi au fost ridicaţi după o acţiune care a avut loc în clubul Master, din Iaşi. Ionel Bogdănici s-ar fi înţeles cu Adrian Corduneanu să se întâlnească acolo pentru a împărţi banii luaţi în ziua respectivă, dintr-o comandă de betoane. Bogdănici avea asupra lui suma de 11.400 lei. Din acești bani, o parte trebuiau să ajungă la Corduneanu. Ulterior, la percheziţia efectuată în maşina lui a mai fost găsită suma de 6.000 lei. Mascaţii i-au vizitat, din nou, şi casa lui Adrian Corduneanu, iar de acolo au ridicat CDuri şi telefoane. Practic, agentul de vânzări era şantajat să găsească clienţi pentru cei doi acuzaţi din acest dosar. În loc să aducă clienţii la firma la care era angajat, acesta a fost şantajat să direcţioneze clienţii care îşi doreau betoane către Adrian Corduneanu, prin intermediul lui Ionel Bogdănici. „Comenzile luate de acest agent de vânzări erau preluate şi gestionate ce cei doi inculpaţi”, a completat Monica Palaghia.


FOTO;Adrian Corduneanu„Ar fi bine pentru tine dacă ne dai clienți”

Având în vedere că iarna nu se vând astfel de materiale de construcţii, interlopii l-au contactat pe agent pe data de 16 martie. „Astfel, în data respectivă, în jurul orei 17.30, în timp ce P.T. se afla la baza podului din cartierul Metalurgie şi discuta cu un client, lângă el a oprit un autoturism marca Skoda Octavia, de culoare verde, din care a coborât Nelu şi Adrian Corduneanu, acesta din urmă spunândui:<< Frate, ştiu tot ce faci, ai avut turnări şi intrăm pe piaţă, aşa că ar fi bine pentru tine dacă ne dai clienţi, altfel discutăm în alt context>>”.

Amenințat prin SMS-uri

Pentru că agentul de vânzări nu le-a dat clienţi imediat, a doua zi, interlopul i-a trimis mai multe SMS-uri de ameninţare. Iată câteva exemple:

  • „Eşti prost, te-ai f…t???”;
  • „Dar văd că eşti obraznic rău tu”;
  • „Nu ştiu ce-i cu tine, dar vb acuşi faţă în faţă dacă vrei aşa”;
  • „Te-ai f…t, vrei să-ţi crăp capul că vin acolo la staţie sau pe deal şi îţi bag p… în gură”;
  • „Ai să vezi mâine ce turbat o să fiu”;
  • „Am zis că păpăm împreună nu numai tu că te îneci şi ajungi la spital, că mănânci mult”.

„Nu sunt probe suficiente care să demonstreze vinovăţia inculpaţilor. Nu s-au dat declaraţii pentru că a fost un timp scurt în care am putut să lecturăm dosarul. Susţinerile noastre se coroborează cu probele din dosar şi sperăm ca instanţa superioară să nu menţină decizia primei instanţe”, a declarat avocata Anca Drăgoi, apărătorul acuzaţilor din acest dosar. Pe 10 martie 2016, mai mulți membri ai clanului Corduneanu au fost condamnați, în total, la 153 de ani de închisoare pentru infracţiuni de crimă organizată. În acest dosar, Adrian Corduneanu a primit 3 ani de închisoare. Sentința Tribunalului Maramureș nu este definitivă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.