Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal în urma sesizării făcute de ministrul de Interne cu privire la microfonul pe care l-a găsit „plantat” în locuinţa sa
După ce o echipă operativă s-a deplasat la locuinţa ministrului Carmen Dan de unde a ridicat dispozitivul de interceptare, procurorii au deschis miercuri seară ancheta cu privire la infracţiunile de violare de domiciliu (art. 224 Cod penal) şi violarea vieţii private (art. 226 Cod penal) .
„Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poţi vedea în mod normal. (...)Am descoperit dispozitivul azidupă amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. La domiciliu este un spaţiul meu privat. Este un dispozitiv funcţional”, a declarat Carmen Dan.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Ramona Bulcu, a declarat, ieri, că cercetările deocamdată continuă pe încadrarea din sesizare, ceea ce înseamnă că procurorii consideră că interceptarea s-a făcut fără mandat, dar că sunt luate în calcul „şi alte aspecte”.
O eventuală schimbarea de încadrare
Avocatul Daniel Adrian Briscan a explicat, pentru EVZ, că dacă se va dovedi că persoana sau persoanele care i-au „plantat” microfonul lui Carmen Dan o vizau în calitate de ministru sau membru al CSAT, ori culegeau informaţii secrete, încadrarea juridică ar putea fi schimbată în art. 409 Cod penal, respectiv în infracţiunea de „Constituire de structuri informative ilegale”, care prevede următoarele: „Iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative în scopul culegerii de informaţii secrete de stat ori desfăşurarea de către acestea a unei activităţi de culegere sau prelucrare de asemenea informaţii, în afara cadrului legal, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”.
SRI neagă orice implicare
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a negat orice implicare a Serviciului, dar a făcut referire şi la gravitatea faptei în condiţiile în care carmen Dan este ministru de interne şi membru în CSAT: „SRI nu spionează şi nu înregistrează ministrul de Interne. Serviciul Român de Informaţii îi prinde pe spioni. Nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate. În acest caz extrem de grav, când un membru CSAT găseşte un dispozitiv de ascultare, SRI se va implica până la capăt. (...) Din primele noastre verificări, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, vorbim de un dispozitiv care provine dintr-o zonă privată. E un dispozitiv de înregistrare audio ieftin, care care poate fi achiziţionat de oriunde. Costă 2-300 de lei”.