Evenimentul Zilei > International > Intensificarea zvonurilor de război. Declaraţiile părţilor implicate în criza din Donbas
Intensificarea zvonurilor de război. Declaraţiile părţilor implicate în criza din Donbas

Intensificarea zvonurilor de război. Declaraţiile părţilor implicate în criza din Donbas

SABAH. Se înmulţesc zvonurile despre un război în Donbas, motivul tensiunii dintre Ucraina şi Rusia. În timp ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, declara în legătură cu acest subiect că, deocamdată, în Donbas nu este planificat un atac militar, a venit o declaraţie şi din partea Kremlinului.

Declaraţiile privind planificarea unui atac militar în Donbas sunt lipsite de temei şi reprezintă o dezinformare a Rusiei, a spus ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Kuleba a subliniat că declară în mod oficial următoarele: „Ucraina nu intenţionează să întreprindă un atac militar în Donbas. Ne pronunţăm pentru găsirea unor soluţii politice şi diplomatice la confruntări. Ucraina continuă să depună eforturi pentru revitalizarea formatului Normandia, mediat de Germania şi Franţa. Invităm Rusia să participe într-un mod constructiv la acest format în loc să saboteze eforturile de pace. În acelaşi timp, diplomaţia ucraineană depune eforturi pentru a descuraja Rusia şi a o face să renunţe la acţiuni mai agresive, precum şi pentru consolidarea capabilităţilor militare ale Ucrainei.”

 „Partea ucraineană este cea care pregăteşte atacuri”

 După Ucraina, o altă declaraţie a venit din partea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a declarat că Rusia nu intenţionează să atace Ucraina. În declaraţiile făcute jurnaliştilor la Moscova, Peskov s-a referit la supoziţiile legate de pregătirile pentru „ocuparea” Ucrainei de către Rusia.

În presa din SUA şi din Ucraina au apărut supoziţii privind pregătirile Rusiei pentru un atac, a spus Peskov şi a adăugat: „Însă noi spunem că Ucraina pregăteşte un atac. Aceasta este mica diferenţă care trebuie înţeleasă şi interpretată corect.”

Susţinând că Rusia nu pregăteşte niciun plan pentru a ataca pe cineva, Peskov a continuat: „De nenumărate ori am declarat că Rusia nu va ataca pe nimeni şi nici nu are intenţii agresive. A susţine contrariul şi a face o legătură între exerciţiile militarilor ruşi şi astfel de planuri este total greşit”. (Rador)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.