BBC a depus o plângere oficială la Apple după ce știri false generate de inteligența artificială (AI) au fost distribuite pe iPhone-uri și atribuite în mod eronat organizației. Incidentul a ridicat îngrijorări majore cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra credibilității instituțiilor de presă.
Știri false în notificările Apple
Serviciul Apple Intelligence, lansat recent în Marea Britanie, creează notificări bazate pe conținut generat de AI, agregând diverse surse de știri. Acestea erau apoi distribuite pe iPhone.
Într-un astfel de mesaj, se afirma că BBC News ar fi anunțat sinuciderea lui Luigi Mangione, un suspect arestat în SUA pentru uciderea unui director din domeniul sănătății.
Reacția BBC
BBC a negat categoric că ar fi publicat o astfel de informație. În plus, compania britanică a menționat că un astfel de incident îi poate afecta semnificativ reputația, diminuând încrederea publicului în veridicitate știrilor BBC.
„Este vital pentru noi ca publicul să aibă încredere deplină în materialele noastre jurnalistice. Orice informație publicată sub numele BBC trebuie să fie verificată și corectă”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației. În acest context, BBC a cerut Apple să investigheze situația și să prevină repetarea unor astfel de incidente.
BBC nu este singura instituție afectată; notificări similare, atribuite incorect publicației New York Times, au fost raportate, deși editorul american nu a confirmat oficial aceste acuzații. Astfel, pe 21 noiembrie, trei articole pe diferite subiecte din New York Times au fost grupate într-o singură notificare - cu un titlu care spunea „Netanyahu arestat”, referindu-se la premierul israelian. Aplicația a rezumat incorect un reportaj din ziar în care se vorbea despre Curtea Penală Internațională care a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu, nefiind însă vorba despre arestarea premierului din Israel.