Pe 21 iulie, în miezul zilei, s-a făcut dintr-odată noapte în nordul Yakuției. Bezna a durat câteva ore. autoritățile locale nu au oferit explicații nici la o săptămâmnă distanță.

Timp de trei ore, ulițele din localitățile Eveno-Bytantaysky și Zhygansky, situate în cea mai friguroasă regiune din Rusia, Yakuția, s-au acoperit de un întuneric dens, scrie The Siberian Times, citat de Digi24. Un soi de nor gălbui a coborât în bezna instalată brusc. Panicați, oamenii vorbeau despre o invazie extraterestră, sau despre experimente militare. „Zvonurile spun că sateliții americani au înregistrat o explozie de lumină, urmată de creșterea nivelului de radioactivitate. Nu ne vor spune niciodată ce s-a întâmplat”, a declarat pentru The Siberian Times un localnic din Eveno-Bytantaysky, arată sursa citată.

„La început, am crezut că era un strat gros de praf. Părea că se apropie o furtună puternică. Aerul s-a întunecat brusc. Și a devenit din ce în ce mai întunecat. Era ceva ciudat. Am dubii că a fost o eclipsă solară. Dacă ar fi fost o eclipsă, de obicei am fi fost anunțați. Și nicio eclipsă nu poate dura atât de mult”, a explicat un funcționar, conform aceleiași surse. În timp ce oamenii fugeau disperați pe ulițe, Evgheni Potapov, primarul de Verkhoyansk, un oraș aflat la 675 de kilometri distanță de Yakuția, spune că „Soarele nu a dispărut. Dar s-a întâmplat ceva ciudat în acea zi. Poate că a fost un meteorit. Este ceva foarte neclar”, după ce și în localitatea s-a să făcut brusc întuneric în miezul zilei. (Sursa foto: Digi 24 / The Siberian Times)