Evenimentul Zilei > International > Întâlniri cruciale în Israel și Cisiordania. Care este obiectivul SUA
Întâlniri cruciale în Israel și Cisiordania. Care este obiectivul SUA

Întâlniri cruciale în Israel și Cisiordania. Care este obiectivul SUA

În vreme ce de patru zile este în vigoare o fragilă încetare a focului, secretarul de stat american, Antony Blinken, urmează să stea de vorbă marţi cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după care îşi va continua turneul diplomatic în Egipt şi în Iordania.

FRANCE 24 (Franţa), 25 mai 2021 – Secretarul de stat american, Antony Blinken, soseşte marţi în Israel şi în Cisiordania, în a patra zi a unei încetări a focului intrată în vigoare după un nou război între Israel şi Hamasul palestinian, la putere în enclava palestiniană Gaza.

El urmează să stea de vorbă marţi cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după care îşi va continua turneul diplomatic în Egipt şi în Iordania, doi actori regionali vecini ai Israelului.

Care este obiectivul SUA în Israel

Obiectivul vizitei este „de a susţine eforturile lor pentru a consolida încetarea focului”, a scris pe Twitter luni Antony Blinken. Preşedintele american, Joe Biden, a arătat că secretarul său de stat urmează „să se refere la sprijinul de neclintit (al Statelor Unite) pentru securitatea Israelului” şi să continue „eforturile guvernului de a reclădi legăturile cu palestinienii”.

După instituirea încetării focului, cei doi lideri şi-au reafirmat sprijinul pentru „soluţia cu două state”, israelian şi palestinian, sprijinită de comunitatea internaţională, dar boicotată de administraţia Trump şi trimisă la calendele greceşti de noul guvern american înaintea crizei din ultimele săptămâni.

Dar ultimele comunicate ale departamentului de stat şi Casei Albe nici măcar nu se referă la acestă „soluţie cu două state”.

„Prioritatea noastră este înainte de orice să facem în aşa fel încât încetarea focului să dureze”, le-a spus jurnaliştilor un înalt oficial american înaintea plecării secretarului de stat, considerând „premature” orice ţinte mai ambiţioase.

 

Tensiuni persistente

În ciuda unor intense eforturi diplomatice, tensiunile persistă pe teren între israelieni şi palestinieni. Un atac cu cuţitul a rănit două persoane, din care un soldat israelian, luni, la Ierusalim, nu departe de cartierul Cheikh Jarrah. Atacatorul – un palestinian de 17 ani, potrivit agenţiei oficiale palestiniene – a fost împuşcat de forţele de securitate israeliene.În vreme ce armele au tăcut de trei zile, armata israeliană a făcut numeroase arestări: potrivit Clubului prizonierilor palestinieni, 43 de persoane au fost arestate în cursul nopţii în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de est anexat.Poliţia israeliană a relatat despre 1.550 de arestări în ultimele două săptămâni, justificate de „violenţe”.

 

Egiptul în acţiune

Mediator tradiţional între palestinieni şi israelieni, Cairo este activ pentru a consolida încetarea focului între Israel şi Hamas, care nu comportă nicio condiţie pentru oprirea ostilităţilor şi nu stabileşte niciun plan pentru reconstrucţia fâşiei Gaza, devastată din nou de război.O delegaţie egipteană se află în enclava palestiniană pentru negocieri cu Hamas, organizaţie clasată „teroristă” de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Şi şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Choukry, a fost primit luni la Ramallah la Mahmoud Abbas.Ministrul egiptean arătase anterior că a primit un apel de la omologul lui israelian pentru a discuta despre mijloacele de facilitare a intrării ajutoarelor în Gaza.

 

Ajutor umanitar

Israelul, care impune o blocadă terestră strictă, dar şi maritimă, enclavei palestiniene de aproape 15 ani, acuză frecvent Hamasul că a deturnat ajutorul internaţional în scopuri militare şi a spus luni că doreşte un mecanism internaţional pentru a-l ocoli la trimiterea ajutoarelor.

Preşedintele Biden a afirmat săptămâna trecută că lucrează cu ONU pentru trimiterea unui ajutor „major” pentru a reconstrui Gaza, dar fără a da Hamas „oportunitatea de a-şi reconstrui sistemul de înarmare”. El a stat de vorbă luni cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, despre „eforturile internaţionale pentru reconstruirea Gaza şi furnizarea unui ajutor umanitar de urgenţă”, potrivit preşedinţiei egiptene.Luni seara, Israelul a anunţat redeschiderea de marţi a terminalului de la Kerem Shalom pentru intrarea ajutorului umanitar în fâşia Gaza. Până atunci, acest punct de trecere era deschis punctual. Bolnavii vor putea de asemenea să intre şi să iasă din Gaza pentru prima dată din 10 mai şi zona de pescuit în largul enclavei va fi lărgită la şase mile marine.

 

Traducere: Gabriela Sîrbu

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: