Întâlnire pentru viitorul Educației. Elevii, revendicări cruciale pentru schimbarea școlii

Întâlnire pentru viitorul Educației. Elevii, revendicări cruciale pentru schimbarea școlii

Desființarea școlilor doctorale cu cel puțin 3 cazuri de plagiat, aplicarea masteratului didactic pentru cei care vor să devină profesori, menținerea gratuităților pe calea ferată, sunt solicitările studenților.

Desființarea școlilor doctorale cu cel puțin 3 cazuri de plagiat, aplicarea masteratului didactic pentru cei care vor să devină profesori, menținerea gratuităților pe calea ferată, sunt câteva din cererile pe care reprezentanții studenților le vor prezenta azi în cadrul înțâlnirii pe care o vor avea  cu premierul desemnat, Ludovic Orban, scrie edupedu.ro.

Ce solicită studenții 

Înțâlnirea va începe la ora 14.00, liderii Alianței Națională a Organizațiilor Studențeșți din România (ANOSR), având o serie de revendicări cum ar fi aprobarea unei noi metodologii de evaluare a studiilor de doctorat, operaționalizarea masteratului didactic, ca procedură obligatorie pentru studenții care vor să devină profesori în domeniul preuniversitar, dar și subvenționarea masteratului didactic indiferent dacă̆ studentul a mai urmat înainte un alt masterat sau nu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studenții mai solicită viitorului Guvern  dublarea numărului de ore de practică pedagogică pentru viitorii profesori  precum și supravegherea practicii, „ prin crearea de rețele cadru didactic-student-mentor la practică̆”. În cazul în care la o școală de doctorat au fost descoperite minim trei cazuri de furt intelectual, școala să fie desființată, mai solicită studențîi viitorului Guvern. Aceștia mai vor ca unei școli doctorale să îi fie suspendat dreptul de a înmatricula noi studenți doctoranzi, până la finalizarea cercetărilor, dacă la școala respectivă a fost descoperit minim un caz de plagiat. ANOSR mai solicită ca profesorii care coordonează lucrări plagiate să fie sancționați precum și eliminarea posibilității de a renunța de bună voie la titlul de doctor, lucru prevăzut în actuala Lege a Educației.

Pe lista de doleanțe mai figurează alocarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educație în anul 2020 și creșterea procentului din PIB pentru cercetare până la 1%, majorararea subvenției pentru  cămine și cantine, creșterea cuantumului burselor pentru studenții români de pretutindeni de la ciclurile de licență și masterat de la 65, respectiv 75 de euro până la o valoare de minimum 578 lei. ANOSR mai cere menținerea gratuității la transportul feroviar pentru toate tipurile de trenuri, clasa a II-a, indiferent de distanțele și numărul călătoriilor, pentru toți studenții înmatriculați la forma de învățămânț cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, indiferent de vârstă̆, operaționalizarea masteratului didactic, subvenționarea masteratului didactic de către statul român, indiferent dacă̆ studentul a urmat sau va urma un alt program de studii universitare de masterat.

Invitația lui Ludovic Orban, acceptată de studenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențeșți din România (ANOSR) a comunicat că „a răspuns pozitiv invitației primite din partea domnului Ludovic Orban, premierul desemnat al României, pentru a avea un dialog cu privire la problemele cele mai stringente cu care se confruntă învățământul superior românesc”.

„În cadrul înțâlnirii vom discuta o serie de solicitări pe care studențîi le propun viitorului Guvern, ce au că scop rezolvarea problemelor și creșterea calitățîi viețîi acestora și, totodată, asigurarea echitățîi în sistemul de învățămânț superior”, anunță ANOSR, într-un comunicat.