Întâlnire jovială între Ponta și Blair la Universitatea Româno-Americană, în 2012. Glume despre Regina Elisabeta a-II-a și MI6

EVZ vă prezintă povestea întâlnirilor „speciale” dintre Victor Ponta și modelul său în politică, fostul premier britanic Tony Blair. Una dintre aceste întâlniri este investigată de DNA

Adrian Năstase m-a convins să intru în politică, Tony Blair m-a învăţat cum să fac politică”, mărturiseşte Victor Ponta în faţa unui amfiteatru plin de PSD-işti. Lângă el ascultă Tony Blair.

Fostul premier laburist stă picior peste picior şi îşi atinge din când în când cravata vişinie. Este seara zilei de 26 martie 2012. Victor Ponta este liderul Opoziției din România, peste câteva luni va ajunge prim-ministru și Blair a venit la București, la Universitatea Româno-Americană, să susţină o conferinţă cu tema „Viitorul Europei în noua ordine globală”.

Ponta îi strânge acestuia mâna şi îi spune că a aşteptat momentul un deceniu.

Glume cu MI6

Tânărul preşedinte PSD deschide conferinţa şi îşi încântă audienţa cu o poantă din politica românească în care îi implică pe Regina Marii Britanii şi MI6, serviciul britanic de informații externe. Victor Ponta spune că putea să fie premier, dar nu a fost suficient de rapid pentru a înhăța „jobul”, deoarece a fi prim-ministru e o chestiune de viteză în România.

Adaugă că la Londra nimeni nu şi-o poate imagina pe Regina Elisabeta a II-a făcând glume cu liderul opoziţiei, spunându-i că nu exclude că va fi premier, avându-l însă deja în hol pe şeful MI6, gata pregătit să devină şeful Cabinetului.

„Nu este Benny Hill, ci este politica noastră! De aceea iubesc eu politica noastră! Poate fi extrem de amuzantă!”, a spus liderul social-democraţilor.

Ponta imită în glumă accentul britanic al Reginei. Tony Blair râde. Este a doua oară când aude gluma. Cu câteva ore înainte, fostul premier britanic a avut o întâlnire privată de o jumătate de oră, la sediul central PSD din Bd.Kiseleff, cu Victor Ponta.

Victor pare atât de tânăr!

Tony Blair preia cuvântul. „Observ că liderii politici sunt din ce în ce mai tineri. Iar Victor pare atât de tânăr! Dar, Victor, eşti tânăr, eşti liderul opoziţiei, pe urmă devii prim-ministru şi arăţi mai bătrân, apoi te retragi şi întinereşti din nou”, spune fostul lider britanic, vorbind din propria experienţă politică. Ponta râde.

Devenit speaker inter na țional și consultant, Blair îi arată lui Ponta cum gândește un lider global. „Principala trăsătură a lumii de azi e viteza cu care se schimbă. Nu poţi să fii un progresist dacă nu eşti reformist. Altfel, nu eşti o mişcare, eşti un monument, o relicvă. Dacă nu ne schimbăm odată cu lumea, suntem lăsaţi în urmă. DNA anchetează acum dacă PSD i-a plătit pe ascuns lui Tony Blair 220.000 de euro pentru exerciţiul de imagine al lui Victor Ponta.

Întâlniri la „Doina” și în Guvern

În 9 iunie 2013, Ponta și Blair au luat cina la Restaurantul „Doina” din București. Ajuns premier, Ponta a primit un sfat de la Blair: „Să avem mai multă încredere în noi. Dacă noi nu avem încredere în România nici n-o să aibă alții mai mult decât noi”. „Romania poate să devină o Polonie a acestei zone”, a mai spus Ponta după întâlnire. El a mărturisit că este o „oportunitate extraordinară” să discute cu un om „extrem de conectat la tot ceea ce se întâmplă în America, în Europa”. În 3 octombrie 2013, Victor Ponta îl primește pe Tony Blair în sediul Guvernului, unde discută despre „prime minister’s delivery unit” - un sistem de reacție economică rapidă pentru a răspunde în cazul situațiilor de criză. În 5 decembrie 2014, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, Ponta și Blair se întâlnesc iar la Guvern. „Am vorbit despre ce este de făcut în viitor, mă bazez pe oameni cu experiență pentru a încerca să identific acele elemente care țin de agenda 2015- 2016”, a relatat Ponta după întâlnire.

Nota de plată pentru fostul premier britanic, ținută la secret de consilierii PSD

Conferinţa lui Tony Blair din 2012 a fost organizată şi plătită de Fundația Multimedia pentru Democrație Locală (FMDL) și Center for American Progress. Fundaţia era condusă de Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu, doi consultanţi politici apropiaţi de PSD.

Fundaţia a dezminţit categoric informaţiile apărute în presa vremii, potrivit cărora ar fi plătit din fonduri europene vizita lui Blair la Bucureşti.„ Conferinţa nu are legătură cu bani europeni”, a spus FMDL. Întrebat de unde vin banii cu care va fi plătit Blair, Dan Sultănescu a declarat: „Din fonduri proprii și din donații”. Consultantul politic a refuzat să dea măcar o aproximare a onorariului pentru Tony Blair, motivând că fundaţia acestuia, „Tony Blair Faith Foundation”, ar fi decis păstrarea confidenţialităţii asupra notei de plată.

La rândul său, Bogdan Teodorescu a explicat pentru Gândul.info cum putea Victor Ponta să profite de pe urma întâlnirii cu Blair.

„Miza cea mare a lui Victor Ponta este una externă, depinde foarte mult de felul în care se prezintă. Este un test global pentru Victor Ponta. Dacă într-o asemenea întâlnire nu eşti foarte atent s-ar putea să nu fii interesant. Sper ca Ponta să aibă o prestaţie globală, nu una locală, suficient de interesantă ca un personaj de anvergura lui Blair să fie interesat”, a spus el.

„Inevitabil mi se pare foarte importantă nota pe care i-o dă Blair lui Ponta. Este util ca un astfel de personaj influent şi cu expertiză să aibă un punct de vedere pozitiv despre tine. Dacă cumva găseşte aici ceva ce i se pare interesant va spune mai departe”, a mai declarat Bogdan Teodorescu.