Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea părţii române, temele de discuţie fiind priorităţile României în UE în 2014, asocierea Republicii Moldova la UE şi aderarea României la Schengen.
<iframe src="//www.youtube.com/embed/wq3AwwXsHr0" frameborder="0" height="465" width="620"></iframe> Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Herman Van Rompuy a început în jurul prânzului, la discuţii participând, din partea României, şi ambasadorul la Bruxelleles, Mihnea Motoc, scrie mediafax.ro. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a urat lui Traian Băsescu "La Multi Ani!", în momentul primirii oficiale. Administraţiei Prezidenţială a anunţat, miercuri, că întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Consiliului European are loc la solicitarea preşedintelui României. După întâlnirea cu Van Rompuy, președintele Traian Băsescu a declarat că a discutat cu acesta "problema sprijinului pentru Moldova, semnarea cât mai rapidă a Acordului de asociere cu UE şi ratificarea în timp util înainte de alegeri". "Am atenţionat asupra riscurilor din Găgăuzia şi Transnistria", a mai spus șeful statului, citat de Agerpres.
"De asemenea, un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunând ca obiectiv ca anul ăsta să se întâmple ceva. Adică să începem procesul de intrare în Schengen, chiar aşa în etape, aşa cum a fost stabilit", a spus Băsescu, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă poziţia preşedintelui Consiliului European lasă să se întrevadă progrese în chestiunea aderării la Schengen, Traian Băsescu a afirmat: "Ştiţi că nu dânsul este problema. Dar să facem o politică împreună pentru ca până la sfârşitul anului să se întâmple ceva. Nu putem să ne împiedicăm de fiecare dată ori de declaraţii, ori de idei ale grupurilor din parlament".
Nu în ultimul rând, a mai menţionat Băsescu, pe agenda discuţiilor s-a aflat "problematica legată de energie şi de frustrarea noastră că Nabucco, un proiect european, a fost abandonat". Întâlnirea a apărut încă de luni pe agenda preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.