Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit la Pentagon,ieri, cu secretarul apărării al SUA, James Mattis. Vizita oficială a avut ca obiectiv continuarea dialogului ministrului român cu omologul său american, demarat în urmă cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, și intensificat la Bruxelles, în contextul diverselor întâlniri în marja reuniunilor miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Potrivit MApN, agenda discuţiilor a inclus teme prioritare ale cooperării în domeniul apărării dintre România și SUA, cu accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest, implementarea deciziilor Summit-ului NATO din luna iulie, participarea la lupta împotriva terorismului, cooperarea bilaterală și prezenţa forțelor SUA pe teritoriul României, precum și aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare și programelor majore de înzestrare derulate cu partenerul american.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat ritmul dinamic de derulare al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii din care România face parte. În context, a fost apreciată maturitatea cooperării României cu Partenerul strategic, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Alianței.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului important pe care România este pregătită să și-l asume pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și în regiunea Mării Negre. Cu acest prilej, ministrul român al Apărării a reiterat că țara noastră este un aliat stabil și credibil, care își îndeplinește toate angajamentele și responsabilitățile care decurg din calitatea de stat membru al NATO. În acest context, James Mattis a subliniat rolul important al României în regiunea Mării Negre.

“In acest context, am precizat ca România este unul din putinele state aliate care respecta principiul de împărțire echitabila a responsabilităților in cadrul Alianței și îndeplinesc toate cele trei condiții legate de cash, capabilități și contribuții. In primul rând, alocarea de 2% din PIB pentru apărare, pentru al doilea an consecutiv in 2018, rămâne un obiectiv național major. In al doilea rând, dezvoltarea de capabilități necesare contracarării amenințărilor la adresa securității aliate, este realizată prin strategia ambitioasa de achiziții și programe de înzestrare a Armatei Romane. In al treilea rând, soliditatea angajamentelor naționale este confirmată de contribuțiile substanțiale ale României la eforturile internaționale de proiectare a securității si stabilității, printre care cele mai importante sunt participările cu militari in teatrele de operații din cadrul Misiunii Resolute Support din Afganistan, Misiunii NATO din Irak, lansate recent la Summit-ul aliat de la Bruxelles din iulie a.c., precum și contribuția României la Coaliția anti-ISIL, in vederea luptei împotriva terorismului”,  apostat Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Având în vedere faptul că Romania va deține, în curând, Președinția Consiliului Uniunii Europene, începând cu ianuarie 2019, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a subliniat că Guvernul României acordă o importanță deosebită consolidării legăturii transatlantice: “Noi considerăm că nu se poate discuta de o apărare europeană fără relația transatlantică. Mai mult, în contextul BREXIT, România nu crede în crearea unei Europe a Apărării fără o puternică relație transatlantică”, a precizat ministrul Fifor.

În cadrul programului oficial de la Pentagon, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat la o ceremonie de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, prin depunerea unei coroane la Memorialul 9/11 din incinta Pentagonului, ceremonie la care  a participat și subsecretarul apărării al SUA, John Rood.

 

 

Te-ar putea interesa și: