Întâlnire a procurorului general Tiberiu Niţu cu ataşatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Temei: investigarea marii corupții, evaziunea fiscală și spălarea de bani

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a susţinut, miercuri, în cadrul unei întâlniri avute, la sediul Parchetului General, cu ataşatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Dean Thompson, că activitatea de investigare a marii corupţii 'continuă să fie un domeniu prioritar al parchetului'.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), transmis AGERPRES, şeful Ministerului Public, referindu-se la priorităţile instituţiei pe care o conduce, a vorbit despre 'extinderea investigaţiilor la fenomenul sistemic al celorlalte acte de corupţie care afectează profund întreaga societate' şi a subliniat 'necesitatea abordării complexe a acestui fenomen, nu doar prin mijloace de drept penal, ci şi din perspectiva educării tuturor membrilor societăţii pentru a repudia actele de corupţie'.

  • 'În acelaşi context, s-a vorbit despre abordarea în continuare cu prioritate a zonelor de criminalitate conexe corupţiei, cum sunt evaziunea fiscală, spălarea de bani ori conflictul de interese, dar şi despre necesitatea unui schimb de experienţă cu autorităţi judiciare din alte state privind gestionarea bunurilor indisponibilizate în cursul urmăririi penale. Totodată, s-au dezbătut unele probleme de actualitate privind cadrul legal al utilizării unor mijloace de investigaţie specifice cercetării infracţiunilor grave', se arată în comunicatul de miercuri al PÎCCJ.

Sursa citată menţionează că ' reprezentanţii ambelor instituţii s-au referit şi la instrumentele cele mai potrivite pentru a asigura independenţa magistraţilor, precum şi la distanţa şi rezerva pe care aceştia trebuie să le menţină faţă de diversele forme de manifestare a opiniilor în spaţiul public'.

PÎCCJ mai precizează că s-a discutat şi despre activitatea desfăşurată în ultima perioadă în cadrul Ministerului Public privind combaterea oricăror forme de discriminare şi de extremism.

Conform comunicatului, atât Tiberiu Niţu, cât şi Dean Thompson şi-au reafirmat, în final, 'disponibilitatea de a continua cooperarea instituţională în domeniile de interes comun pentru activitatea judiciară'.