Intalire cu Cristi Gretcu

"Evenimentul Zilei" va ofera si in aceasta saptamana "Intalnire cu vedeta preferata".

De astazi si pana luni, 01 octombrie (data postei), puteti trimite talonul de participare la concurs pe adresa OP1 CP10, Bucuresti, si participa la tragerea la sorti pentru o discutie fata in fata cu Cristi Gretcu. Talonul poate fi gasit in editia de vineri, 28 septembrie, a ghidului TV. 

Cristi Gretcu de la Divertis ne invita in „Romania Abureasca”, acolo unde se dezbat cu patima problemele tarii.

EVZ TV: Care sunt schimbarile majore ale noului sezon Divertis? Cristi Gretcu:  In primul rand, emisiunea care se va numi „Divertis Mall” are un nou format, de tip show cu public live si orchestra, intr-un decor complet schimbat, cu invitati-surpriza si noutati in distributie, atat din punctul de vedere al  liniei muzicale, cat si din cel al actoriei. Am si eu o rubrica noua. Se cheama „Romania Abureasca”  si este un vox-pop realizat in Romania profunda, adica in locurile unde se dezbat marile probleme ale tarii: in carciumi!

Ai urmarit ultimele mutari de la TVR? Cum iti pare Alexandru Sassu in postura de director al televiziunii publice?   Daca TVR poate fi asemanata cu o tabla de sah, atunci da, am urmarit ultimele mutari. Un castig pentru TVR a fost revenirea Danei Deac. Mi se pare o buna profesionista, cu sanse de a face ceva care sa ridice audienta TVR si sa mai improspateze stilul de lucru de pe acolo.

Am fost si eu redactor la TVR din 1990 pana in 1994. Postul de presedinte al TVR este un fel de „Sabia lui Damucles” a politicienilor, care vad in detinerea postului-cheie din institutia cu receptia cea mai larga a programelor televizate o modalitate de a castiga alegerile. Cat despre domnul Sassu, daca ar fi sa ma iau dupa interviurile date recent, as spune ca Domnul Echilibru a venit la conducere, insa asta e doar „rocada mi(ti)ca” dintr-o strategie de sahisti de cartier, care se termina intotdeauna cu „sah” etern sau remiza.   

L-ai transformat pe fostul presedinte Ion Iliescu intr-un personaj de-a dreptul agreabil. Ai avut vreodata procese de constiinta ca ii atragi astfel un capital neasteptat de simpatie? Din nefericire, da... Dar acesta este pretul platit pentru un personaj reusit, iar despre capital, ce sa spun... Cate pupaturi am luat eu de la doamne mai in varsta care nu reuseau sa faca bine diferenta intre mine si personaj, cate strangeri de mana ale pesedistilor de seama, cate abordari prietenoase din partea simpatizantilor! Mai putin din partea  domnului Geoana, pe care l-am intalnit si caruia i-am spus cu vocea personajului, urcand scara inaintea domniei sale: „Pe aici domnu’ Geoana, urmati-ma!”. Nu s-a distrat prea tare.

Ati avut spectacole inca din anii '80, cand cenzura era in floare. Au mai functionat dupa ‘89 reflexele comuniste ale clasei politice, s-au mai facut presiuni asupra grupului? Au functionat, dar nu am simtit in mod deosebit aceste presiuni, decat pe vremea cand lucram la TVR. Iar dupa aceea, doar Dl. Hrebenciuc s-a mai „deranjat” suficient cat sa dea un telefon de urechere.

Cum evitati cenzura inainte de '89? Nu era cazul, caci noi eram mai inteligenti decat cei care ne puteau interzice. Am aflat cu surprindere ca eram aproape „ocrotiti” de securisti inteligenti, mai erau si din acestia, care isi doreau sa mai vada un spectacol de-al nostru, sa mai auda niste glume subtile. Am avut solutii, dar si probleme. De exemplu, la spectacolul traditional „Serbarea de Iarna Electro”, din 1989, organizat de Facultatea Electrotehnica din Iasi, nu ne-au dat voie sa ne terminam programul de scena, nu atat de teama evenimentelor de la Timisoara, cat, probabil, sa nu inceapa si la Iasi de la spectacolul Divertis.

Daca ai avea puterea sa cenzurezi, pe cine ai opri sa mai vorbeasca de la tribuna? Pe (cenzurat) si pe (cenzurat) sau mai ales pe (cenzurat), dar si pe (cenzurat), in general pe toti parlamentarii si pe (cenzurat) din conducerea tarii.