Insula Santinelei din Golful Bengal. Locul unde nu ţi-ai dori să ajungi

Insula Santinelei din Golful Bengal. Locul unde nu ţi-ai dori să ajungi

Locuitorii din arhipeleagul Andaman resping orice contact cu civilizaţia şi omoară vizitatorii care debarcă pe ţărmul lor. Guvernul Indiei îi lasă să trăiască precum în Comuna Primitivă

Insula Santinelei de Nord, parte din Insulele Andaman şi Nicobar, care cuprinde 572 de insule situate în Golful Bengal, dintre Myanmar şi India, este cel mai greu loc de vizitat din lume. Aici, sigur nu v-aţi dori să ajungeţi niciodată! Şi nu din cauza locului în sine, căci peisajul exotic şi sălbatic este superb, ci din cauza localnicilor care pur şi simplu nu suportă alţi vizitatori. Locuitorii tribului Santinelei sunt descendenţi direcţi ai primilor oameni care au apărut în Africa. Se spune că ei trăiesc în Insulele Andaman de cel puţin 60.000 de ani, dar, de fapt, limba lor este atât de diferită faţă de cea a altor localnici de pe Andaman, încât acest lucru sugerează că ei nu au avut un contact cu restul lumii de mii de ani.

Au tras cu arcul în elicopter

Astăzi, se estimează că pe Insula Santinelei de Nord ar mai trăi între 50 şi 250 de indigeni. Acestor locuitori nu le plac absolut deloc vizitatorii, indiferent dacă le sunt oferite daruri. Oricine ar veni, va fi întâmpinat cu ostilitate extremă! Cine a ajuns accidental pe această insulă, ori a fugit repede, ori a fost ucis! În urma tsunami-ului devastator din decembrie 2004, care a ucis zeci de mii de oameni în întreaga Asie de sud, un elicopter al armatei indiene a ajuns şi pe Insula Santinelei de Nord, în speranţa găsirii de supravieţuitori şi pentru a acorda ajutor localnicilor. Din junglă a ieşit un localnic războinic, care a început să tragă cu arcul în elicopter, informează site-ul lovendal.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar şi după un asemenea eveniment catastrofic, localnicii nu doreau ajutor… de fapt, nu doreau să aibă de-a face cu vreun contact uman străin!

Cine ajunge aolo este omorât

În 1880, mai mulţi britanici au ajuns pe insulă şi le-a luat o bună bucată de vreme pentru a lua contactul cu localnicii. Britanicii au reuşit să ia cu ei un cuplu mai bătrân de indigeni, împreună cu patru copii. După câteva zile, după ce indigenilor le-a fost schimbat habitatul natural, ei s-au îmbolnăvit şi au murit, probabil că din cauza expunerii la bolile occidentale; copiii au fost până la urmă returnaţi pe insulă.

SURSA FOTO: lovendal.ro

Autorităţile indiene tot încearcă să facă contacte paşnice cu localnicii, încă din 1967, dar întotdeauna au fost întâmpinaţi cu săgeţi. Un condamnat a reuşit în 1896 să evadeze şi să ajungă pe această insulă; a fost omorât, căci i s-a găsit cadavrul plin cu săgeţi, iar gâtul tăiat. În 2006, doi pescari care au ajuns în apropierea insulei au fost şi ei omorâţi de săgeţile indigenilor. Astăzi, guvernul indian (n.r.căruia îi aparţine insula), nu mai intervine şi recunoaşte dreptul locuitorilor de pe Santinelei de Nord de a trăi cum doresc, adică separaţi de restul lumii.

Fostă colonie penitenciară

Insulele Andaman au fost menţionate încă din relatările de călătorie ale lui Marco Polo. La mijlocul secolului XIX, britanicii au transformat aceste insule în colonie penitenciară. Arhipelagul cu capitala la Port Blair li s-a părut deportaţilor indieni un adevărat rai pe pământ, astfel încât mulţi dintre aceştia s-au stabilit aici după ispăşirea pedepsei.

Ei şi-au ridicat aşezări pe plajele cu nisipuri albe, alungând poporul indigen Jarawa pe coastele vestice, unde acestea continuă să trăiască şi astăzi. Aborigenii mici de statură, a căror înălţime depăşeşte rareori un metru şi jumătate şi care sunt numiţi de colonişti negritos, trăiesc în izolare şi sunt rareori vizitaţi de străini. Marea le oferă hrana principală, crustaceele, care sunt preţuite nu numai pentru gustul lor delicat, dar şi pentru carapacele lor, un element important al colierelor aborigenilor. Coloniştii indieni i-au prezentat timp de decenii pe indigenii Jarawa, drept un popor sălbatic de canibali. Guvernul actual depune eforturi pentru a stabili relaţii de prietenie cu triburile Jarawa.