Insula practica din bucatarie

Amenajata si dotata corespunzator, poate deveni extrem de eficienta si functionala, chiar si din punct de vedere al spatiului.

Insula din bucatarie a devenit foarte populara si este considerata una dintre cele mai importante trasaturi ale unei amenajari moderne. In functie de spatiul care i se aloca, insula poate deveni una dintre cele mai bune metode de a combina practicul cu designul. Poate fi amenajata atat intr-o bucatarie inchisa si separata de restul locuintei, cat si in cele deschise, comune cu livingul. In oricare dintre aceste cazuri, va fi in centrul atentiei.

Practice si moderne

Scopul insulelor este acela de a oferi mai mult spatiu de lucru si de cele mai multe ori se folosesc pentru delimitarea bucatariei de camera de zi sau chiar de hol. Daca insula contine cuptor, chiuveta si frigider, toate incorporate, cu atat mai bine. Vei putea socializa cu musafirii care stau comod pe canapeaua din living, in timp ce le pregatesti cateva gustari. Sunt nenumarate intrebuintari pentru minunatele insule din bucatarie, trebuie doar sa-ti folosesti imaginatia.

Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Americana a Constructorilor de Case, tot mai multi oameni vor o insula in bucatarie. Mai exact, 80% dintre oamenii care isi contruiesc casa noua, iar cei care nu isi schimba locuinta apeleaza la designer pentru a modifica structura bucatariei, astfel incat sa incapa o insula, oricat de mica.

Printre ideile de insule se numara insula pe roti (cand una fixa nu are loc), insula din granit sau insula-mobilier (din lemn). Insula este ideala si pentru apartamente, deoarece cu ajutorul ei bucatariile pot fi transformate dintr-un spatiu mic si inchis intr-unul mult mai generos, prin daramarea unui perete.

Forme, materiale si iluminare

Noul spatiu poate fi in concordanta cu restul bucatariei, cu livingul sau poate avea un design unic. Inainte de a te gandi la oricare alta trasatura a insulei, trebuie sa te hotarasti asupra formei (patrulater, triunghi, rotund sau oval).

Cateva componente indispensabile ale insulei practice sunt cuptorul, plita, chiuveta, aparatura electrocasnica si spatiile de depozitare. Insula poate fi folosita ca masa inalta, la care sa servesti masa sau ca bar. In acest caz, nu trebuie incarcata prea mult cu accesorii specifice bucatariei.

Cele mai folosite tipuri de lemn folosite pentru insule sunt artarul nordic, stejarul rosu, mesteacanul, plopul si esentele exotice. O alta optiune este otelul inoxidabil sau combinatia dintre lemn si otel. Iluminarea corecta a insulei este foarte importanta. De preferat este ca lumina sa cada direct, adica dintr-o sursa situata chiar deasupra ei, ca si cum ar fi spatiu independent de bucatarie sau de restul locuintei.

La bloc

Poate crea impresia de spatiu

In ultimii ani din ce in ce mai multe case din Romania au o bucatarie cu insula, chiar daca spatiul nu este foarte generos. „Uneori chiar insula creeaza impresia de spatiu mai mare, mai ales in cazul bucatariilor de bloc, unde de obicei se sparge peretele spre sufragerie, pentru o deschidere mai mare”, afirma arhitecta Anca Dinca.

„Daca la inceput aceste blaturi din mjlocul bucatariei aveau un scop strict functional, acum utilitatea lor s-a extins, devenind un loc de reuniune, preluand din functiile unui living. Forma cea mai raspandita este cea dreptungiulara, dar ea trebuie sa corespunda necesitatilor si gusturile proprietarilor si, nu in ultimul rand, spatiului disponibil”, explica Dinca. (Monica Cismaru)