Editura Evenimentul si Capital

INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA va fi condus de același manager. DR. GABRIEL OPRIȘANU a câștigat un nou mandat

Dr. Gabriel Oprișanu
Autor: | | 0 Comentarii | 463 Vizualizari

Medicul Gabriel Oprișanu a câștigat un nou mandat pentru postul de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iași, cea mai mare unitate spitalicească de profil din țară.

Dr. Gabriel Oprişan a fost numit manager interimar al Institutului de Psihiatrie Socola în aprilie 2014, iar pe 28 octombrie 2015, după susținerea concursului, devenea manager cu drepturi depline peste un institut cu 1.100 de angajaţi, 900 de paturi, 87 de medici şi 500 de asistenţi. Primul mandat s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, iar zilele acestea a susținut concursul pentru un al doilea mandat, pe care l-a câștigat.

Fost consilier în Ministerul Sănătății pe probleme de psihiatrie, medicul Gabriel Oprișanu a condus pentru o perioadă și Spitalul de Psihiatrie din Botoșani. „Socola este singurul Institut de Psihiatrie din ţară, fapt care-i conferă o anvergură incontestabilă. Să nu uităm, de asemenea, că are o istorie de peste un secol şi că la dezvoltarea sa au contribuit personalităţi incontestabile, cum ar fi Alexandru Brăescu, C.I. Parhon, Leon Baliff, Petre Brânzei... Pentru mine, aşadar, este o mare onoare să fiu managerul acestei instituţii. De altfel, principalul scop pe care mi l-am propus încă de la începutul mandatului a fost să contribui la reconfirmarea statutului de pilon al psihiatriei pentru Institutul Socola, nu numai pe plan naţional, ci la nivelul întregii Europe. Dar să știti că nu e ca în filme, nu e un zbor deasupra unui cuib de cuci, e un zbor cu turbulențe”, declara, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, managerul Gabriel Oprișanu, înainte de câștigarea celui de-al doilea mandat.

Dar ce ptoiecte are pentru următoarea perioadă? „Principala provocare este aceea de a crea un spital modern, adaptat cerinţelor europene şi tendinţelor în tratarea afecţiunilor de natură psihiatrică. Şi aici nu mai putem vorbi doar de a ţine un bolnav la pat şi a-i administra un simplu tratament. Trebuie să ne gândim la terapii alternative, la modalitatea prin care reintegrăm bolnavul în societate, cum motivăm familia să înţeleagă boala şi bolnavul şi împreună cu specialiştii spitalului să-i ajutăm să participe la procesul de recuperare. Aceste aspecte sunt extrem de importante, deoarece boala psihiatrică generează în special o problemă de natură socială.

Un sondaj IMAS, din 2018, arată, de exemplu, că 68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală, iar 30 % dintre persoanele intervievate au spus că nu ar fi de acord să locuiască pe aceeaşi stradă cu o persoană care suferă de tulburări psihice sau de comportament. De aceea trebuie ca, împreună cu autorităţile locale implicate în activitatea socială, să găsim acele soluţii care să permită reintegrarea în socitate a persoanelor cu un asemenea tip de afecţiune. De asemenea, este foarte important ca aparţinătorii să înţeleagă faptul că rolul lor este primordial atât în respectarea tratamentului de către bolnavi, cât şi în reintegrarea lor socială”.

Curs VALUTAR, 20 martie. Surpriza de PROPORTII! Cat a ajuns sa coste 1 EURO azi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI