Instituțiile publice vor fi obligate să accepte plata online a taxelor

Taxe locale. Sursa: Arhiva EVZ

Suntem în 2021 și abia acum avem parte de un proiect, prin care instituțiile publice să fie obligate să ofere soluții pentru cetățeni. Astfel instutuțiile publice ar putea fi obligate să ofere servicii de plată online, încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să se ducă la ghișeu și să stea la cozi.

Instituţiile publice vor fi obligate să accepte şi plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor şi altor obligaţii de plată, conform unei propuneri legislative depuse de către deputaţii USR PLUS Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu.

"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cât şi online printr-un sistem electronic modern de plată la distanţă", prevede proiectul de lege.

Conform unui comunicat USR PLUS transmis joi AGERPRES, aceste prevederi vor determina o economie de timp şi resurse, precum şi o colectare mai rapidă şi eficientă a impozitelor şi a taxelor.

"Continuăm modernizarea instituţiilor publice şi grăbim digitalizarea prin propunerea legislativă depusă. Toţi cetăţenii vor avea acces la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor şi taxelor pe întreg teritoriul României. Administraţia publică trebuie să conştientizeze faptul că plăţile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetăţenii români. Ne gândim, de asemenea, şi la cei care au plecat la muncă în străinătate. Chiar dacă nu se află în ţară, românii din diaspora continuă să plătească taxe în locul bătrânilor rămaşi acasă. Prin implementarea unui sistem de plată modern, o vor putea face de la distanţă, uşor şi în timp util", a declarat Brian Cristian.

Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum şase luni de la data intrării în vigoare a legii.

Potrivit comunicatului, instituţiile publice vor putea decide asupra soluţiei implementate, în condiţiile în care există pe piaţă şi funcţionează cu succes numeroase aplicaţii. Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată şi administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, "uşor accesibilă şi la costuri minime pentru instituţiile publice". Pot fi utilizate şi alte soluţii software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online şi direct prin pagina web proprie, a menţionat USR PLUS.

"Propunem, prin această iniţiativă, o abordare coerentă şi unitară în digitalizarea administraţiei publice. Ea are un dublu rezultat benefic: reduce disconfortul cetăţenilor şi creează cadrul pentru optimizarea costurilor, dar şi a colectării de venituri de către instituţiile publice. E datoria statului român să ofere servicii publice online eficiente şi sigure", a precizat Viorel Băltăreţu, citat de Agerpres.