Instanţe blocate de setea de sporuri

Mii de procese au fost amânate ieri în toată ţara, din cauza unei greve de avertisment de două ore, declanşată de personalul auxiliar din justiţie.

De altfel, în ultima lună, grefierii şi arhivarii au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a-şi cere drepturile restante. Principala revendicare: sporurile acordate de colegii lor magistraţi şi tăiate de guvernanţi. Ministrul Cătălin Predoiu a avertizat că astfel de mişcări sindicale ar putea „stimula” Bruxelles- ul să activeze clauza de salvgardare pe justiţie.

Cu toate acestea, negocierile purtate ieri cu sindicaliştii nu s-au finalizat cu un acord, astfel încât protestele s-ar putea repeta şi în această săptămână. Grefierii iau în calcul chiar şi posibilitatea declanşării grevei generale.   Patru probleme rezolvabile Protestul organizat de Federaţia Naţională Sindicală „Projust” a paralizat complet activitatea a şapte instanţe din Capitală, precum şi a celor din Alba, Cluj, Arad, Timiş şi Bistriţa-Năsăud.

În timp ce grefierii „mutau” sala de judecată în stradă, ministrul justiţiei anunţa că „pentru patru dintre cele cinci revendicări ale personalului auxiliar au fost găsite soluţii”. Predoiu a declarat că grefierii îşi vor primi banii pentru orele suplimentare, „prin redirecţionarea unor credite bugetare”. Sumele vor fi achitate începând cu 1 iulie, a mai spus acesta.

Pe lista problemelor rezolvate, a mai fost adăugată şi plata chiriilor pentru grefierii repartizaţi în provincie, care ar urma să primească aceeaşi sumă ca şi magistraţii (adică, maximum 667 de euro pe lună). Totodată, Predoiu a anunţat că posturile vacante au fost deblocate. Rămâne însă fără rezolvare cea mai importantă solicitare: cea de acordare a sporurilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti.

Motivul: nu s-au găsit bani la buget. Ministrul a catalogat avalanşa de sporuri câştigate în instanţă, şi nu printr-o lege, drept un „fenomen incontrolabil”, care nu poate fi rezolvat în câteva zile.   Posibile efecte la nivelul UE Tot ieri, ministrul Predoiu a atras atenţia că grevele ar putea duce la „nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor noastre în statele Uniunii Europene”, cu alte cuvinte la activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. Raportul pe justiţie va fi întocmit de Comisia Europeană luna viitoare.

Reprezentanţii societăţii civile sunt de părere însă că suprapunerea grevelor cu perioada de monitorizare este „o pură coincidenţă”, arată reprezentantul SoJust, Cristi Danileţ.

Pe de altă parte, Danileţ recunoaşte că, săptămâna trecută, patru inspectori ai Comisiei Europene, care s-au deplasat la Cluj pentru „a lua pulsul justiţiei”, „au fost interesaţi de durata de judecare a dosarelor, de numărul celor din personalul auxiliar, cât şi de numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor”.

"Sancţiunea va fi nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor noastre în statele UE."  - Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei

URMĂRI

Procese amânate din cauza protestelor

Protestele „spontane” luate în calcul de personalul auxiliar din justiţie pentru această săptămână ar putea afecta desfăşurarea unor procese importante. Potrivit specialiştilor, suspendarea pentru câteva ore a activităţii grefierilor şi arhivarilor la tribunalele din marile oraşe poate duce la amânări de până la o lună ale proceselor aflate pe rol în ziua protestului. Nu mai departe, joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti ar avea de dezbătut recursul procurorilor împotriva deciziei prin care Gigi Becali poate părăsi Capitala pe durata campaniei pentru alegerile europarlamentare. Tot săptămâna aceasta, instanţele bucureştene se vor pronunţa în dosare importante, precum „Fondul Naţional de Investiţii” sau „Fondul Naţional de Acumulare”. (Andreea Vădan)

PUNCT OCHIT

Chirii de peste 600 de euro, decontate de la buget

Cererile grefierilor se leagă de normarea muncii, adică de indicaţii clare cu privire la activitatea lor în cele opt ore de program, plata orelor suplimentare din noiembrie până în prezent, deblocarea posturilor în justiţie şi ocuparea lor, plata nediscriminatorie a drepturilor salariale, la care se adaugă şi plata salariilor restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti. Acestea din urmă includ sporul de 50% de risc şi suprasolicitare neuropsihică, sporul de confidenţialitate de 15% şi primele de vacanţă neplătite.

În total, grefierii au câştigat în in stan ţă 338.051.000 de lei, din care suma de 264.151.000 de lei reprezintă doar plata sporului de suprasolicitare neuropsihică. Pentru orele suplimentare, Ministerul Justiţiei va plăti 1.750.000 lei. Potrivit preşedintelui „Projust”, Ştefania Teleman, „venitul net al unui grefier debutant se ridică la 580 de lei, în timp ce un grefier de gradul I câştigă lunar 2.102 lei”. În plus, 331 de grefieri şi 582 de judecători beneficiază de chirie lunară decontată, încasând maximum 667 de euro pe lună pentru chiria în Capitală şi 182 de euro pentru provincie.

CONDIŢIONARE

Greva „spontană” de la Cluj, amânată de inspectorii UE Mihai Şoica

Două sute de grefieri de la Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj au întrerupt ieri activitatea timp de două ore şi au participat la greva de avertisment anunţată de Federaţia Naţională Sindicală „Projust”. Surse din interiorul instanţelor clujene au dezvăluit că o grevă „spontană” era programată încă de săptămâna tre cută, dar a fost amânată din cauza vizitei unei echipe de inspectori ai Uniunii Europene.

La cafea, în curtea Palatului de Justiţie

„Am vrut să intrăm în grevă în timp ce erau inspectorii, dar am renunţat pentru că cei din conducerea instanţelor ne-au rugat asta. Au zis că în joc sunt imaginea şi interesul României şi că, dacă raportul nu iese bine, atunci nu mai primim împrumutul de la UE”, a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre grefierii grevişti. În ceea ce-i priveşte pe şefii instanţelor clujene, aceştia s-au eschivat de la comentarii.

În timp ce o treime dintre grefierii timişoreni au ieşit în stradă, îmbrăcaţi în robe, altă treime care a participat la grevă a stat la răcoare, în interiorul Palatului de Justiţie, savurând cafele şi ţigări. Potrivit legii, restul grefierilor au asigurat „permanenţa”.

La Timişoara lucrează aproximativ 300 de grefiere şi toate se plâng că sunt nevoite să vină la lucru de la 5.00 dimineaţa, din cauza volumului mare de muncă. Ele reclamă că sunt multe zile în care au de gestionat şi câte 200 de dosare fiecare. „Nu ni se acordă anumite sporuri, lucrăm ore suplimentare şi weekend-urile fără să fim plătiţi”, a declarat Mihaela Mărcuşan.

La Covasna, greva de avertisment s-a ţinut doar la judecătoriile Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului, unde nu au fost programate procese. (Au contribuit Georgeta Petrovici, Adi Moise, Maria Craus)

DECIZII Săptămână plină pentru sindicalişti Astăzi vor fi reluate negocierile între profesori şi guvernanţi, cu privire la procesul de descentralizare. În urma întâlnirii, care începe la ora 9.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, se va decide dacă sindicaliştii din educaţie vor redeschide conflictul de muncă. „Noi dorim ca descentralizarea să se facă, aşa cum am mai discutat, conform strategiei pe care am semnat-o. Dacă nu, putem relua protestele”, a specificat secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu. Pe de altă parte, Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului a anunţat că greva de avertisment programată astăzi se amână. Decizia vine în urma unor discuţii cu ministrul economiei, Adriean Videanu.

Minerii cer creşteri salariale de zece la sută pentru toţi angajaţii, majorarea, cu acelaşi procent, a adaosurilor salariale, reaşezarea grilei de salarizare a celor care îşi desfăşoară activitatea la suprafaţă şi păstrarea facilităţilor din actualul Contract colectiv de muncă. Alţi sindicalişti trec deja la fapte: membrii Blocului Naţional Sindical vor organiza joi, în Capitală, un marş de protest la care sunt aşteptate aproximativ 10.000 de persoane. Potrivit preşedintelui BNS, Dumitru Costin, negocierile colective sunt blocate în momentul de faţă. (Andreea Archip)

LA UMBRĂ. Aproximativ o sută din grefierele din Timişoara au renunţat la dosare pentru cafele, într-o pauză de două ore Foto: Adi Pîclişan