ÎCCJ a decis! Incerceptările SRI sunt în limitele legii

În urma verificărilor efectuate la Centrul Național de Interceptări a Comunicațiilor (CNIC) din cadrul SRI, Instanța Supremă a publicat primul raport. Potrivit acestuia, interceptăriile au fost făcute „în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare”.

„Comunicațiile sunt interceptate în condițiile și limitele cuprinse în actul de autorizare, astfel cum acestea au fost introduse în aplicațiile informatice de către autoritatea judiciară, căreia îi revine competență exclusivă de punere în aplicare a măsurilor de supraveghere; datele se stochează pe serverul general în formă criptată, pentru o perioada de timp, sunt expediate, în sistem complet automatizat, organului judiciar beneficiar, apoi sunt distruse automat. Tehnic, nu există posibilitatea înregistrării peste durata mandatului emis de judecător pentru că sistemul se închide automat la împlinirea termenului limită dispuse prin actul de autorizare”, se arată în raportul Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit rfi.ro.

Potrivit raportului, interceptarea comunicațiilor sunt realizate în centrele operatorilor de telecomunicați iar transferul conținutului acestora este trimis automatizat sistemului de stocare administrat de CNIC.

Ca urmare, nu există nicio intervenție umană din partea personalului SRI.

La finalul anului 2018, în raportul comisiei parlamentare de control al SRI, asumat de PSD, ALDE și UDMR, se arăta că șase milioane de români au fost interceptați de servicii. Afirmațiile raportului au fost infirmate de raportările SRI în care se arăta că în perioada 2005-2015 au fost emise mandate de supraveghere pentru aproximativ 266.000 de români.