Instanţa supremă a trimis spre rejudecare Curţii de Apel Bucureşti un dosar în care fosta judecătoare Camelia Bogdan a ţinut morţiş să se pronunţe, deşi îi fusese repartizat altui judecător, iar aceasta trebuia doar să asigure continuitatea pe perioada în care magistratul lipsea
Notarul Jean Andrei a formulat o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, după ce aceasta i-a pus abuziv sechestru pe conturi într-un dosar de spălare de bani, în care o serie de acte purtau parafa acestuia. Notarul Jean Andrei a declarat, pentru EVZ, că a primit o somaţie din partea judecătoarei Camelia Bogdan prin care i se solicita să predea actele de la biroul notarial în original, în condiţiile în care documentele se regăseau în copie la dosarul cauzei. După ce notarul – care nu avea nicio calitate în dosar, nici măcar de martor – nu a dat curs notificării, s-a trezit cu sechestru pe toate conturile în vederea confiscării extinse. „Confiscarea nu a avut loc, însă un an am stat cu sechestru pe toate conturile”, a declarat Jean Andrei.
Motivele „deturnării” dosarului
Notarul spune că judecătoarea Camelia Bogdan nici măcar nu era magistratul căruia i s-a repartizat soluţionarea cauzei pe fond. Dosarul îi fusese repartizat aleatoriu Georgianei Tudor. În momentul în care judecătoarea Georgiana Tudor a lipsit o perioadă de timp, dosarul a ajuns la Camelia Bogdan. Procedura internă a Curţii de Apel Bucureşti prevede că toate cauzele pe care judecătoarea Tudor le avea de soluţionat sunt repartizate altui magistrat, care asigură continuitatea. Aceeaşi procedură prevede ca toate cauzele trebuie predate înapoi către magistratul care le judeca iniţial, la întoarcerea acestuia. Însă, Camelia Bogdan a făcut în aşa fel încât să păstreze dosarul. Potrivit informaţiilor apărute pe luju.ro, Camelia Bogdan a dorit astfel să se răzbune pe fosta ei şefă de la Tribunalul Bucureşti, judecătoarea Laura Andrei, soţia notarului.
Plângere penală împotriva magistratului
Jean Andrei a reclamat-o pe judecătoarea Camelia Bogdan la Inspecţia Judiciară şi a obţinut câştig de cauză. Notarul spune acum că va face plângere penală împotriva Cameliei Bogdan. „Doamna asta a încălcat 30 de dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală. Această judecătoare a făcut justiţie paralelă. A creat un complet fantomă şi a judecat dosarul. Pe scurt sunt două chestiuni: unu – dosarul a fost soluţionat de un judecător necompetent şi dou – dosarul a fost soluţionat de un judecător incompetent. Cum a putut o asemenea persoană să ajungă judecător la Curtea de Apel Bucureşti?!”, a declarat Jean Andrei. Instanţa supremă a desfiinţat, ieri, definitiv, decizia Curţii de Apel Bucureşti şi a trimis spre rejudecare dosarul de spălare de bani în care Camelia Bogdan a pus abuziv sub sechestru conturile notarului.
Decizia Inspecţiei Judiciare
Potrivit unui extras din deciza Inspecţiei Judiciare obţinut de EVZ, inspectorii notează: „La 17 martie 2017, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, cercetată disciplinar pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”-În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că judecătorul a încălcat dispoziţiile legale privind repartizarea aleatorie şi continuitatea completului de judecată, deoarece a păstrat un dosar şi l-a finalizat, deşi era obligată să îl transmită judecătorului titular. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză”.