Actorul Ion Besoiu (83 de ani) și-ar turnat la Securitate colegii și subalternii de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era directorul instituției, potrivit CNSAS. El ar fi dat mai multe note informative sub numele conspirativ ”Bogdănel”, în perioadele 1980-1985 și 1988-1989. Printre cei turnați ar fi fost Ion Caramitru, Gina Patrichi și scriitorul Dinu Săraru.
Potrivit CNSAS, Ion Besoiu a fost recrutat de Securitate în anii 80', primind numele conspirativ de “Bogdan”. Pe atunci,el era director al Teatrului Bulandra. În perioada 1980-1985, dar și din 1988 până în 1989, actorul ar fid at informaţii despre colegi săi de la Teatrul Bulandra, în principal despre Ion Caramitru şi Liviu Ciulei. Astfel, într-o notă informativă, Ion Besoiu declara: “(...) s-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării actorului Ion Caramitru în SUA, cu bursa dată de americani. Fără excepţie, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în ţară”.
Tot potrivit CNSAS, el ar fi dat informaţii despre actriţa Gina Patrichi, scriitorul Dinu Săraru, istoricul de artă Răzvan Teodorescu sau actorul Victor Rebenciuc. În schimbul informațiilor, Ion Caramitru ar fi fost recompensat de ofiţerii de securitate cu câteva sute de lei și cu cadouri. Actorul a negat mereu acuzaţiile CNSAS, susţinând că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea. "Poate mergeau şi-şi luau ei o sticlă de whisky. Eu nu am primit niciodată cadouri de la securişti. E ridicol, eu aveam un salariu de 6.000 de lei. Veneau la mine în calitatea mea de director şi uneori îi şi ţineam la uşă, până îmi terminam treaba. Mă întrebau, într-adevăr, despre ce s-a discutat la aceste recepţii, dar nu le-am dat niciodată vreo notă şi nu am semnat niciun angajament", declara actorul,în urmă cu trei ani, dupăce EVZ a dezvăluit că ar fi colaborat cu Securitatea.
Tot în 2011, actorul Ion Caramitru declara pentru ”Evenimentul zilei” că a realizat în 2009, când şi-a citit dosarul de la CNSAS, că pe baza acestei note a ratat bursa la Yale, în 1980. "În 1979 fusesem în turneu în Connecticut, în orăşelul unde este celebra Yale. Aveau acolo o secţie de teatru studenţesc, iar eu, care eram deja asistent la Bucureşti, am făcut o demonstraţie cu studenţii, care s-a bucurat de succes. Ulterior, am primit prin intermediul Institutului Internaţional de Teatru o bursă acolo, dar de care nu am putut beneficia", spune Caramitru. "Am încercat să merg peste tot în audienţă, chiar şi la Suzana Gâdea am ajuns. Nu mi s-a dat însă paşaport", declara Ion Caramitru.