Editura Evenimentul si Capital

Instanța a respins mai multe întrebări despre modalitatea de deschidere a contului lui Mazăre din Israel

14-04/mazare-arest-14-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1612 Vizualizari

Din motivarea instanței reiese faptul că judecătoarea Rodica Cosma a respins o serie de întrebări puse de procuror lui Radu Mazăre. Magistratul nu a fost curios nici măcar cine i-a spus lui Mazăre că i-au intrat în cont câteva zeci de mii de euro. Contribuția lui Elan Schwartzenberg în acest caz a fost ignorată total.

La un moment dat, în timp ce era audiat, Mazăre a suținut că și-a deschis contul în Israel ”pentru că un vechi proverb spune că nu-ți ții toate ouăle într-un coș”, dar că nu a alimentat niciodată respectivul cont. Nu a fost lăsat să răspundă la întrebarea ”dacă a uitat de acel cont?”, ”dacă conturile deschise de Alexandru Mazăre au fost deschise la fel ca și contul lui” și ”dacă a avut acordul Comisiie de buget când a propus construcția locuințelor sociale”. O altă întrebare lăsată fără răspuns deoarece a fost respinsă de judecătoearea Cosma a fost aceea ”dacă inculpatul Radu Mazăre deține înscrisuri care să confirme raporturile de creanță dintre Elan Schwartzenberg și cetățeanul grec”. Mazăre nu a fost lăsat să răspundă nici în ce împrejurări a aflat de la fratele său că i-a fost alimentat contul sau dacă l-a deschis singur, ori prin intermediul lui Elan.

Comision de succes

Celălalt inculpat, Avraham Morgenstern, a arătat în fața judecătoarei că Elan Schwartzenberg intermedia afacerile sale cu Primăria Constanța contra unui comision. Din referat mai rezultă că Elan era un consultant foarte scump, serviciile sale de consultanță fiind plătite cu 100.000 de euro pentru contractul construcțiilor de locuințe sociale cu Primăria Constanța. ”Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală", arată DNA.

Presiuni pe Consiliu

În schimbul acestor sume de bani, mai susţin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern. Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanţei, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de Mazăre.

Liviu Dragnea, lovitura DURA pentru Viorica Dancila! I-a spus-o de fata cu toata lumea!

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI