Inspectorii de muncă ar putea primi statut de poliţişti

Un proiect al Ministerului Muncii propune ca inspectorul de muncă să devină funcţionar public cu statut special, să dea amenzi mai mari şi să fie protejat de patronii recalcitranţi.

Inspectorii de muncă ar putea fi încadraţi ca funcţionari publici cu statut special, asemenea poliţiştilor şi militarilor, iar Inspecţia Muncii ar putea deveni autoritate de stat, finanţată integral de la buget, dacă guvernul va aproba un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

Mai mult, documentul prevede că inspectorii vor avea atribuţii lărgite, pentru a combate munca la negru şi ilegalităţile firmelor româneşti, mergând până la "suspendarea sau retragerea autorizaţiei de funcţionare" ori "aplicarea de sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu", în calitate de autoritate de stat. Vor avea inclusiv atribuţii de supraveghere a pieţei, pentru a controla şi restricţiona comercializarea produselor neconforme.

Ovidiu Jurca, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), spune că ar fi vorba despre "scule, dispozitive şi echipamente". Inspectorii le vor da şi amenzi mai mari cu 500-1.000 de lei patronilor care le pun beţe-n roate atunci când merg să-i controleze. Astfel, cei care îi vor împiedica în orice fel riscă sancţiuni contravenţionale de la 5.000 la 10.000 de lei, faţă de 4.500- 9.000 de lei, în prezent. Însă este prevăzută şi posibilitatea ca aceste amenzi să fie înjumătăţite dacă sunt plătite pe loc sau în maximum 48 de ore.

"Este foarte important ca inspectorul de muncă să aplice sancţiuni proporţional cu gravitatea faptelor săvârşite de entităţile controlate, pentru a nu lăsa lipsite de efecte obiectivele urmărite prin actele de control", arată specialiştii ministerului.

Stabilitate politică în funcţie

Proiectul de lege mai prevede că inspectorii trebuie să aibă parte şi de "măsuri speciale de protecţie împotriva a meninţărilor, violenţelor sau oricăror fapte care-i pun în pericol pe ei, familiile lor şi/sau bunurile lor", la pachet cu rambursarea cheltuielilor pentru daunele sau procesele cu care se pricopsesc în urma controalelor.

Legea aduce şi o noutate absolută: inspectorii de muncă ar urma să beneficieze de "stabilitate în funcţie şi de independenţă faţă de orice schimbare guvernamentală şi influenţă neprevăzută din afară", se mai arată în proiect.

De asemenea, ar urma să se instituie şi inspecţii ale muncii proprii sistemelor speciale, cum ar fi ministerele Apărării, Internelor, Justiţiei, Administraţia Penitenciarelor, SPP, SRI, SIE, STS şi Comisia Naţinală pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Ovidiu Jurca, cel care a propus ca inspectorii să poată purta arme ne/semiletale în controale, spune că "proiectul este un mic pas înainte şi, acordând inspectorilor un rol special, lasă cale deschisă, prin statutul ce urmează a fi aprobat, să fie dotaţi şi ei cu armament".

Liderul sindical susţine că un pas înainte este şi implicarea instituţiilor militarizate în controalele din domeniul muncii, în condiţiile în care "nu putea intra nimeni acolo să verifice până acum".

"Ideea legii este de a-i proteja pe inspectori de angajatori, de ingerinţele politice, iar în exercitarea atribuţiilor, Inspecţia Muncii, prin inspectorii săi, să coopereze cu poliţia şi jandarmeria", a conchis Jurca. "Nu pledez să fie un alt fel de poliţist. Însă este necesară dotarea, în paralel cu un statut corespunzător." OVIDIU JURCA, vicepreşedinte BNS