Inspecţia judiciară a trimis către plenul Consiliului Superior al Magistraturii programul de controale pentru anul 2015. DIICOT va fi verificat la nivelul managementului. Vor fi verificate şi analizate deciziile pe care le-a luat conducerea DIICOT, în special cele legate de Alina Bica. Mai mult decât atât, vor fi verificate şi dosarele care sunt în curs de soluţionare la nivelul DIICOT de mai bine de cinci ani. Toate aceste dosare vor fi verificate, iar cei de la CSM vor stabili de ce trenează cercetările
Controalele Inspecţiei judiciare vin în contextul în care au apărut informaţii legate de mai multe intervenţii făcute la nivelul conducerii DIICOT de persoane care au fost anchetate sau sunt în curs de anchetare. Printre ele se află şi omul de afaceri Ovidiu Tender, care a cerut sprijin din partea celor de la DIICOT pentru a-şi face o apărare cât mai uşoară în dosarul pe care îl avea. Între timp, el a fost condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare. Şi Ioan Niculae a cerut o intervenţie care ar fi trebuit să tergiverseze dosarul care este în acest moment în instrumentarea procurorilor DIICOT.
Judecată pentru luare de mită
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați care, la data faptelor, erau în componența Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP): Alina Bica, în stare de arest preventiv, secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale de Despăgubiri, Crinuța Dumitrean, în stare de arest preventiv, preşedinte ANRP şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Diacomatu, sub control judiciar, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Florin Teodorescu, judecat sub control judiciar, actualmente deputat în Parlamentul României, Virgil Baciu Remus, condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru corupţie în altă cauză, Oana Vasilescu, judecată sub control judiciar, jurist, şef birou în cadrul Ministerului Justiţiei, Dragoș George Bogdan și Lăcrămioara Alexandru. Toți sunt acuzați de comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Beneficiarul și evaluatorul. judecați și ei
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, evaluator și a lui Stelian Gheorghe, judecat sub control judiciar, om de afaceri și beneficiar al despăgubirii. Cei doi sunt acuzați de comiterea unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.