Înscrierile încep de azi! Totul despre admiterea la facultate

Înscrierile încep de azi! Totul despre admiterea la facultate

Pentru a te putea înscrie la cursurile unei instituții de învățământ superior, de stat sau privat, în primul rând, trebuie să fi luat bacalaureatul. Nu contează dacă anul acesta sau în anii trecuți. Pe lângă asta, pentru înscrierea la facultate va trebui să-ți compui un dosar și să achiți o taxă

Admiterea la facultate se face, în România, în două etape: una în iulie și una la începutul lui septembrie. Sesiunea din iulie începe, la unele facultăți, chiar de astăzi, în timp ce la altele, de mâine. Dacă ești proaspăt absolvent de liceu, practic, imediat ce ai aflat că ai luat Bacalaureatul, trebuie să te prezinți la secretariatul școlii ca să primești o adeverință care atestă acest fapt, pe care o vei depune la dosarul de înscriere la facultate. Nu aștepți emiterea diplomei, pentru că aceasta durează și riști să pierzi sesiunea de înscriere și de admitere de luna aceasta. În cazul absolvenților din anii trecuți, aceștia vor trebui să depună la dosar, diploma de bacalaureat, în original. Detaliile exacte ale perioadelor de înscriere și calendarul examenelor pe care va fi nevoie să le susții pentru a intra la facultatea dorită le găsești fie la secretariatul acesteia, fie de pe site-ul instituției de învățământ superior.

A doua șansă, în toamnă

Pentru cei care ratează, din varii motive, perioada de înscriere la facultate de luna aceasta, mai există o șansă, în toamnă. Cea de-a doua perioadă de admitere este programată pentru luna septembrie, înscrierile urmând să înceapă imediat după ce se afișează rezultatele finale de la a doua sesiune de Bacalaureat (programată, conform calendarului Ministerului Educației, pentru 6 septembrie). Pentru a doua sesiune numărul de locuri libere, calendarul și condițiile de înscriere vor fi publicate de facultăți la începutul lunii septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce acte ai nevoie

Cu mici variații, condițiile de înscriere la cam toate facultățile din cele 37 de centre universitare sunt identice. În mare, actele necesare pentru înscriere sunt: 3 fotografii (format 3x4 cm, color, pe hârtie mată); în orginal, diploma de BAC sau adeverința de Bacalaureat emisă de liceul unde candidatul a susținut examenul de (în care se menţionează media generală, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma, emisă de liceul sau colegiul absolvit) și foaia matricolă eliberată de același liceu sau colegiu (tot în original).

Taxa de înscriere este, în medie, de 100 de lei

Același dosar trebuie să mai conțină și: copie după certificatul de naștere al candidatului; copie după Cartea de Identitate a candidatului; adeverință medicală pentru candidat eliberată de către medicul de familie (atenție, sunt necesare câteva consultații, iar asta poate dura), fișa de înscriere (se va obține și completa la secretariatul fiecărei facultăți) și chitanţă de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere (e bină să păstrați o copie a acesteia). Taxa diferă de la o facultate la alta, dar, în medie, este de circa 100 de lei și se plătește, de regulă, la casieria instituției de învățământ superior în cauză. Dosarul trebuie să conțină și diploma de olimpic, în copie, numai pentru candidaţii care se înscriu la facultate din această postură.

Totodată, în cazul absolvenților de Bacalaureat care au făcut studii în străinătate, la dosar trebuie depus și documentul de recunoaștere a studiilor efectuate în afara României, conform prevederilor legale în vigoare la data înscrierii.

Candidații pot fi înscriși și de către aparținători, dacă persoana respectivă are toate documentele necesare pentru dosarul de înscriere și semnează în locul candidatului.

Înscrierea on-line și la ce e bună ea

De asemenea, la multe dintre facultățile din România, înscrierea se poate face și on-line. Atenție, însă, prin această metodă înscrierea nu este validată decât dacă respetivul candidat sau aparținătorul său se prezintă ulterior la secretariatul facultății pentru a depune fizic dosarul cu toate documentele în regulă. Practic, înscrierea on-line reduce timpul pe care îl veți petrece în momentul depunerii dosarului la comisia de înscriere, dar NU se validează decât în momentul depunerii dosarului.