Înscrierea într-o organizaţie de studenţi, un atu la CV

Cei care au trecut prin experienţa asociaţiilor studenţeşti spun că au reuşit să deprindă abilităţi care nu se învaţă la nicio facultate. În plus, această alegere ajută în carieră.

Munca într-o organizaţie studenţească nu este o simplă joacă. În timp, tinerii care aleg să facă voluntariat în astfel de asociaţii au şanse mari să reuşescă atunci când sunt puşi în situaţia de a se descurca pe cont propriu. Abilităţile şi competenţele pe care le deprind prin implicarea în diverse proiecte studenţeşti sunt apreciate şi de angajatori.

„Am devenit o persoană responsabilă şi organizată”

Dacă până în 1990 exista doar o singură asociaţie studenţească, astăzi lucrurile sunt total diferite. Numai în Capitală sunt zeci de astfel de organizaţii, iar membrii acestora nu mai sunt contrânşi să facă voluntariat.

Mihaela Drăghici s-a înscris în Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Limbi Străine încă din primul an de facultate. „Decizia a venit firesc pentru că eram atrasă de voluntariat şi căutam activităţi care să mă ajute să mă dezvolt, atât pe plan personal, cât şi profesional. Doream să învăţ lucruri noi şi să cunosc cât mai mulţi oameni”, povesteşte Mihaela Drăghici, care este acum şi preşedinta acestei asociaţii. Experienţă a învăţat-o ce înseamnă profesionalismul, dar şi să comunice mai bine. „Am devenit o persoană mai responsabilă şi extrem de bine organizată datorită muncii pe care o am în asociaţie”, spune cu tărie tânăra.

Şi vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Bucureşti, Claudiu Dobrinescu, vede munca în asociaţie ca o „trambulină”. „Suntem puşi în situaţia de a lua decizii nu doar în nume personal, ci şi în interesul întregii asociaţii pe care o reprezentăm”, spune tânărul de 25 de ani, student în anul II la master în cadrul Facultăţii de Chimie.

Tranziţie mai uşoară către firme

Alte avantaje sunt faptul că asociaţiile studenţeşti au, la fel ca şi companiile, diferite departamente în care studenţii pot activa (resurse umane, joburi, marketing, relaţii internaţionale) şi le oferă voluntarilor posibilitatea de a-şi alege programul de muncă în funcţie de disponibilitate.

„Tinerii care au în spate o astfel de experienţă vor beneficia de o tranziţie mai uşoară către o firmă, pentru că vor înţelege mai rapid modalitatea de funcţionare a acesteia”, afirmă Alexandra Urşeanu, account executive al Hart Human Resource.

În plus, oamenii cu care luaţi legătura atunci când faceţi parte dintr-un ONG vă pot recomanda pentru anumite posturi. „A face parte dintr-o asociaţie studenţească reprezintă un atu şi prin prisma faptului că studenţii pot participa la diverse seminarii şi evenimente care îi ajută să-şi aleagă un anumit traseu în carieră”, adaugă Alexandra Urşeanu.

Un plus de credibilitate

Fiecare organizaţie studenţească are contacte directe atât cu potenţialii angajatori, cât şi cu diverse companii ce oferă servicii de training şi consiliere în carieră, astfel tinerii îşi pot dezvolta cu uşurinţă o reţea de contacte profesionale.

Însă cel mai important lucru este că o astfel de apartenenţă oferă consistenţă CV-ului. „Practic, această experienţă certifică faptul că au spirit de echipă, că s-au implicat în diverse proiecte şi ştiu să comunice. De exemplu, dacă aţi organizat diferite evenimente, abilităţile de coordonare sunt extrem de dezvoltate, nu e ca şi cum plecaţi de la experienţa zero aşa cum sunt nevoiţi să facă tinerii care nici nu au o astfel de experienţă şi nici nu au mai lucrat niciodată”, spune Alina Negrea, consultant în resurse umane al companiei Advice Human Resource.

Cei care ajung în conducerea asociaţiilor au un atu în plus pentru că dovedesc că au şi abilităţi de lider, ceea ce îi ajută să intre mai uşor în lumea corporatistă.

"A face parte dintr-o asociaţie studenţească reprezintă un atu şi prin prisma faptului că studenţii pot participa la diverse evenimente care îi ajută să-şi aleagă un anumit traseu în carieră, în funcţie de motivaţiile şi valorile fiecăruia.", Alexandra Urşeanu, account executive la Hart Human Resource

EXEMPLE

Organizaţii studenţeşti din România cu proiecte importante

Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC) este prezentă în 13 universităţi din ţară. Cel mai important proiect al asociaţiei e „Exchange”, program prin care oferă posibilitatea tinerilor de a participa la schimburi internaţionale şi de a lucra peste hotare. Business Organization for Students (BOS) şi-a propus să familiarizeze studenţii cu mediul antreprenorial din România şi să-i pregătească pentru angajare. Mai multe informaţii găsiţi pe www.bosromania.ro.

Organizaţia BEST Bucureşti (Board of European Students of Technology) şi-a propus să îmbunătăţească învăţământul tehnic din România. BEST organizează cursuri în diferite oraşe din Europa, la care participă studenţi din diferite facultăţi tehnice din România. Detalii pe www.bestbucuresti.ro. Organizaţia ADVICE Students se adresează studenţilor din ASE Bucureşti, interesaţi de marketing şi publicitate.