Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, s-a întâlnit joi cu ministrul Apărării Angel Tîlvăr, subiectul principal al discuțiilor fiind legat de provocările actuale de securitate din regiunea Mării Negre.
Subiectele principale ce au fost abordate pe parcursul întâlnirii celor doi au constat în detalierea priorităților de cooperare bilaterală în domeniul apărării și discutarea provocărilor actuale de securitate din regiunea Mării Negre.
Securitatea din regiune Mării Negre, principalul subiect de discuție
Subiectul Mării Negre a survenit în contextul recentelor evoluţii din regiune şi în concordanţă cu priorităţile strategice ale SUA subliniate în Strategia Naţională de Securitate şi Strategia Naţională de Apărare recent publicate de guvernul american.
În timpul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a pus accentul pe soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral şi pe importanţa acestuia în cadrul procesului de modernizare a Armatei României.
El a ținut să mulțumească oficialului american pentru nivelul foarte bun al colaborării la nivel operațional. Potrivit acestuia „instruirea în comun a contribuit la creșterea interoperabilității între forțele armate ale celor două țări”.
Cei doi au vorbit despre importanța Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. În acest context, ministrul român al Apărării a apreciat angajamentul SUA pentru securitatea regiunii, prin creşterea prezenţei militare în România şi prin sprijinirea deciziilor la nivel aliat pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare în mod unitar pe întregul flanc estic aliat, potrivit news.ro.
Marea Neagră, o miză mai mare ca oricând
La începutul lunii septembrie, premierul României Nicolae Ciucă a fost prezent la Black Sea and Balkans Security Forum. Aici, premierul a vorbit despre importanța securității regiunii noastre și a punctat faptul că Marea Neagră devine acum o miză mai mare ca oricând, în special din perspectivă geopolitică.
Nicolae Ciucă a menționat că libertatea de navigație și libertatea comerțului trebuie apărate atât în situații specifice, cât și în perioadele de război.
„Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică.
În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret”, a spus premierul.