Editura Evenimentul si Capital

SECRETUL ASCUNS de țăranii din Şoimari timp de 102 ani. ÎNMORMÂNTAREA clopotelor, RĂZBOIUL și TUNURILE

Autor: | | 1 Comentarii | 8842 Vizualizari

Spiridoane, haide! Constantine, sunt aici! I-ai chemat şi pe ceilalţi? Sunt gata toţi. Grupul se adunase precum apele din mai multe sălaşuri, la baza dealului Seciu, departe de ultimul acoperiş. De aici zărești crucea de pe căpătâiul bisericii cum mângâie cerul, a îngrijorare.

Oamenii au cărarea lor, ştiută dintotdeauna, prin pădurea deasă, peste izvorul Stârcului. Se vorbiseră din timp care, ce să aducă. Unii frânghii din tei şi cânepă, alţii pânză cu sabac, în dublă cusătură.

„Doamne, ajută-ne!”, se închină colindătorii miezului de noapte odată ajunşi în poarta sfinţeniei. Trece fiecare la treaba lui, cum se învoiseră mai înainte.

Câţiva se urcă până în vârful clopotniţei. Mai înaltă pe atunci chiar faţă de turla principală. Să se audă peste dealuri chemarea din dangăt către satele tupilate. Ajunşi la datorie, alpiniştii îmbracă vocile masive în haine, ca un fel de căluş legat în special peste limbi, să nu cumva să ţipe din greşeală. Braţe vânjoase prind zdravăn moţul fiecărui clopot şi în cele din urmă coboară greutatea încetul cu încetul. După metoda scripetelui.

Alţii, între timp, săpaseră două gropi largi în cimitirul care înconjoară Casa Domnului. Umbrele se mişcă în preciza ceasornicului, rostogolind greoi sfintele odoare până în locurile ce le-au fost vremelnic hărăzite. În taina supravieţuirii li se pune la sfârşit câte o cruce, să se ştie că somnul lor se va termina în vremuri mai bune.

De la o scurtă însemnare

Am încercat să redau filmul unei întâmplări petrecută cu mai bine de un secol în urmă în Şoimari, comună prahoveană, pe drumul Vălenilor. Aşa cum mi-a fost spusă de profesorul Grigore Dobrescu, un veteran al literelor comunităţii, făuritor de şcoală, dar şi modelator de caractere în rândul a zeci de generaţii.

Omul acesta s-a ostenit şi pentru a reda satului, în care a văzut lumina zilei cu 89 de ani în urmă, Cartea de Identitate, scriindu-i monografia. „Oameni şi locuri în clepsidra timpului”. În posesia căreia intrasem şi eu.

Descoperisem astfel un pasaj demn de toată atenţia. Anume că în iarna lui , 916 spre , 917, după ce trupele româneşti se retrăseseră, învinse, în Moldova, doi şoimăreni, Spiridon Badea şi Constantin Dobrescu, se pun de-a curmezişul ordinului dat de ocupantul german şi îngroapă cele două clopote ale bisericii, salvându-le de la topire. Duşmanul plănuia să le tranforme în tunuri.

Confiscări ale obiectelor din cupru, alamă şi tot felul de aliaje au loc în întreaga ţara. Văzusem şi la Muzeul Bucureştiului, într-o recentă expoziţie dedicată Centenarului, o poză înfăţişând uriaşe pere metalice înşirate pe caldarâm, în Capitala biciuită de Mackensen.

Întoarcerea în timp

Dacă i-aș fi prins în viață pe eroii de atunci, așa ar fi decurs interviul: Domnule Spiridon Badea, cine erai dumneata în anii Mareului Război? Consilier parohial. Dar dumneata, domnule Constantin Dobrescu? Să trăiţi, gardist la Primărie. Amândoi, în esenţă, agricultori. Eraţi în puterea vârstei, în jur de 50 de ani. Exact! Ce s-a întâmplat când au venit nemţii? Nenorocire! Că puseseră mai întâi ochii pe clopote, era una. Dar nu numai atât. La noi, pe Valea Lopatnei, pomii fructiferi îmbracă dealurile şi grădinile. Se face ţuică. Erau 160 de cazane în sat pentru prepararea licorii. Până şi ustensilele astea ajunseseră pe lista germanilor. Metal bun pentru puşcoacele lor. Au mai vrut cai de povară, haine groase, pleduri, mâncare. După eliberare au curs cererile oamenilor la autorităţi, să fie despăgubiţi.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: soimari, constantinStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate