Liberalii au depus, la Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă de completare a Legii siguranţei naţionale, prin care tăierile ilegale de păduri sunt considerate vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar instituţii precum MAI, MApN, SRI vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea controalelor în teren, a anunţat azi deputatul PNL Lucia Varga.
"51 de deputaţi PNL au semnat şi depus iniţiativa legislativă de completare a Legii siguranţei naţionale. Această completare este în ideea introducerii ca vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale a tăierilor ilegale, a defrişărilor pe suprafeţe mai mari de un hectar şi, de asemenea, a tăierilor de păduri de strictă protecţie în zona lucrărilor hidrotehnice, a lacurilor de acumulare, a captărilor de alimentare cu apă", a explicat Lucia Varga, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.
Ea a arătat că instituţii ale statului precum MAI, MApN, SRI vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea controalelor şi verificărilor în teren.
"Această modificare a Legii siguranţei naţionale, permiterea, de fapt, a introducerii tăierilor ilegale drept o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, înseamnă că instituţii ale statului cu responsabilităţi privind siguranţa naţională şi siguranţa cetăţenilor şi comunităţilor, precum MAI, MApN, SRI, vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea controalelor şi verificărilor în teren", a spus Varga, potrivit Agerpres.
Deputatul liberal şi-a exprimat speranţa ca "PSD, care s-a pronunţat în spaţiul public că doreşte să oprească tăierile ilegale, să dovedească că doreşte acest lucru şi să vină în comisii alături de PNL şi să voteze această lege".
"Este o reluare a modificării Legii siguranţei naţionale. Ea a mai fost depusă în Parlament. Premierul Ponta a dat un punct de vedere negativ şi facem un apel ca, de data aceasta, să se uite cu responsabilitate la acest proiect de lege şi să voteze proiectul de completare a Legii siguranţei naţionale. (...) Iniţiativa legislativă este diferită, în sensul că au adăugat faptul că exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor din zonele de protecţie (...) este considerată vulnerabilitate. Ceea ce s-a eliminat din Codul Silvic, acel art. 20, într-un fel este reintrodus în Legea siguranţei naţionale", a subliniat Varga.