Editura Evenimentul si Capital

Inima reginei Maria inspiră artiștii

Autor: | | 0 Comentarii | 176 Vizualizari

La Muzeul Național Cotroceni se vernisează astăzi, la ora 19.00, în Salonul Cerchez, expoziția „Inima Reginei“, semnată Bogdan Mihai Radu

La 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, pictorul Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria, printr-o expoziție cu peste 40 de lucrări, reprezentând-o pe regină în diferite ipostaze, în grădinile reşedințelor sale de la Balcic şi Cotroceni, florile preferate ale reginei, grădini de flori, peisaje de la Balcic, alături de teme inspirate de viața reginei.Despre lucrările din expoziția „Inima Reginei“ curatorul Raluca Băloiu - istoric de artă în cadrul MNC spune: „Se observă la Bogdan o reală apetență pentru redarea umbrelor colorate, ceea ce-l apropie de maniera de expresie de sorginte impresionistă. Conglomeratele de culoare divizează forma perspectivală, iar petele picturale abstracte iau locul fundalului. Înconjurată de repertoriul floral, silueta Reginei apare întotdeauna învăluită în mister, melancolie și basm, asemenea picturilor prerafaelite. Cu veșminte albe sau în port tradițional românesc, pictorul surprinde latura melancolică, poetică, solară a Reginei. Nu-i sunt redate trăsăturile, planuri mari desenează chipul învăluit în mister, culoare, pete de umbră și lumină. Prin toate lucrările sale, Bogdan Mihai Radu dovedește un real rafinament pictural.“Un element de atracție pentru public îl va constitui expunerea câtorva sticluțe cu parfumurile preferate ale reginei, cutii de pudră şi pomezi, Regina Maria devenind încă din timpul vieții, imaginea unei celebre case de parfumuri din Paris.

Expoziția este deschisă în perioada 7 septembrie - 9 octombrie 2016 şi poate fi vizitată fără programare prealabilă, conform programului Muzeului Național Cotroceni.

Evenimentul continuă seria ma nifestărilor culturale organizate de Muzeul Național Cotroceni în cursul anului 2016, marcând îm plinirea a 25 de ani de la înfiin țarea ca instituție muzeală.

Bogdan Mihai Radu deține un portofoliu expozițional foarte vast. Printre expozițiile personale amintim expoziția de la Detroit din 2008, precum şi pe cele de la Sibiu, Sinaia şi Bucureşti. Multiplele expoziții personale şi de grup (Cluj, Sibiu, Sinaia, „Balchik - Queen Mary’s Heart“, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“) îl situează printre artiştii extrem de prolifici.

Pictorul fascinat de Balcic și de Regină

Artistul Bogdan Mihai Radu ne-a vorbit despre ceea ce l-a inspirat în realizarea lucrărilor din această expoziție: regina Maria și fl orile

Evenimentul zilei: Cum a devenit regina Maria sursă de inspirație pentru această expoziție?

Bogdan Mihai Radu: Motivele sunt mai multe, iar primul este că am fost fascinat de Balcic; m-am îndrăgostit de el la prima vedere, acum vreo 10 ani, când am fost într-o tabără de creație. De fapt, nu știu dacă Balcicul m-a fascinat primul sau personalitatea Reginei Maria, despre care am încercat să aflu cât mai multe: atunci și acolo, dar și mai târziu.


BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI