La 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, pictorul Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria, printr-o expoziție cu peste 40 de lucrări, reprezentând-o pe regină în diferite ipostaze, în grădinile reşedințelor sale de la Balcic şi Cotroceni, florile preferate ale reginei, grădini de flori, peisaje de la Balcic, alături de teme inspirate de viața reginei.Despre lucrările din expoziția „Inima Reginei“ curatorul Raluca Băloiu – istoric de artă în cadrul MNC spune: „Se observă la Bogdan o reală apetență pentru redarea umbrelor colorate, ceea ce-l apropie de maniera de expresie de sorginte impresionistă. Conglomeratele de culoare divizează forma perspectivală, iar petele picturale abstracte iau locul fundalului. Înconjurată de repertoriul floral, silueta Reginei apare întotdeauna învăluită în mister, melancolie și basm, asemenea picturilor prerafaelite. Cu veșminte albe sau în port tradițional românesc, pictorul surprinde latura melancolică, poetică, solară a Reginei. Nu-i sunt redate trăsăturile, planuri mari desenează chipul învăluit în mister, culoare, pete de umbră și lumină. Prin toate lucrările sale, Bogdan Mihai Radu dovedește un real rafinament pictural.“Un element de atracție pentru public îl va constitui expunerea câtorva sticluțe cu parfumurile preferate ale reginei, cutii de pudră şi pomezi, Regina Maria devenind încă din timpul vieții, imaginea unei celebre case de parfumuri din Paris.

Expoziția este deschisă în perioada 7 septembrie – 9 octombrie 2016 şi poate fi vizitată fără programare prealabilă, conform programului Muzeului Național Cotroceni.

Evenimentul continuă seria ma nifestărilor culturale organizate de Muzeul Național Cotroceni în cursul anului 2016, marcând îm plinirea a 25 de ani de la înfiin țarea ca instituție muzeală.

Bogdan Mihai Radu deține un portofoliu expozițional foarte vast. Printre expozițiile personale amintim expoziția de la Detroit din 2008, precum şi pe cele de la Sibiu, Sinaia şi Bucureşti. Multiplele expoziții personale şi de grup (Cluj, Sibiu, Sinaia, „Balchik – Queen Mary’s Heart“, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“) îl situează printre artiştii extrem de prolifici.

Pictorul fascinat de Balcic și de Regină

Artistul Bogdan Mihai Radu ne-a vorbit despre ceea ce l-a inspirat în realizarea lucrărilor din această expoziție: regina Maria și fl orile

Evenimentul zilei: Cum a devenit regina Maria sursă de inspirație pentru această expoziție?

Bogdan Mihai Radu: Motivele sunt mai multe, iar primul este că am fost fascinat de Balcic; m-am îndrăgostit de el la prima vedere, acum vreo 10 ani, când am fost într-o tabără de creație. De fapt, nu știu dacă Balcicul m-a fascinat primul sau personalitatea Reginei Maria, despre care am încercat să aflu cât mai multe: atunci și acolo, dar și mai târziu.


FOTO: Bogdan Mihai Radu– Doar regina Maria vă fascinează?

– După mulți ani în care am rupt cumva legătura cu această zonă de inspirație, am aflat, întâmplător (sau poate nu?) că, în 2016, Casa Regală a Româ niei aniversează 150 de ani de la întemeierea sa, prin instaurarea dinastiei de Hohenzollern- Sigmaringen. Din păcate, anul acesta avea să fie și unul de doliu pentru aceeași instituție monarhică și reamintesc asta doar pentru a vă spune că timpul foarte scurt de la moartea Reginei Ana și până la vernisajul expoziției mele de la Muzeul Național Cotroceni m-a împiedicat să realizez un portret al său ori o lucrare inspirată de viața sa.

– Veți face acest portret?

– Este o dorință sinceră pe care o am și, indiferent de rezultatele acestei expoziții, mi-am promis că voi face acest demers artistic; poate chiar până pe 9 octombrie, când se închide expoziția și – cine știe? – voi invita pe cei interesați să vadă și acest portret, ca un arc peste timp: 1866-2016.– Am observat că multe lucrări au ca „personaje“ florile. Este adevărat că și reginei Maria îi plăceau foarte mult…

– Poate cel mai important motiv căruia îi datorez crearea celor aproape 40 de lucrări din seria „Inima Reginei“ este atracția mea mai veche – care se pare că m-a și consacrat ca artist – față de flori. Indiferent ce zone noi de creație aș explora – de la cele abstracte, conceptuale la cele non-figurative – mă întorc periodic la flori. Cei care mă cunosc – prieteni și admiratori – știu că am avut, în martie 2015, o expoziție numită „Adio, flori“. Nu e un secret; arhivele electronice – dar și cele personale – pot fi accesate ușor. Până la urmă, cred că ceea ce contează cel mai mult pentru un artist este ca el să nu se „dezică“ de chemarea inimii, în defavoarea – uneori – a rațiunii. Care, e drept, poate spune (mai ales din considerente pragmatice, pecuniare) să te duci în direcții noi, să explorezi, poate, arii de exprimare prin care nu ai mai umblat. Am făcut-o și am s-o fac. Mereu. Însă, în această privință mă simt ca un cântăreț, de pildă, care a ridicat în picioare, odinioară, săli sau stadioane, iar acum nu mai vrea să dăruiască publicului său ACEA melodie care l-a făcut iubit.

– Dar ce?

– M-a bântuit mult această metaforă și, în cele din urmă, mi-am spus că e păcat. Și, pentru că, de fapt, poate nimic nu e întâmplător, în secunda următoare Universul mi-a adus în viață această oportunitate, pe care am fructificat- o. Și sper ca tablourile din această colecție a mea să fie cel puțin la fel de bine primite de public precum toate lucrările de factură clasică cu care admiratorii mei mă asociază în memoria lor afectivă.

Te-ar putea interesa și: