Inima Alexandrei nu a bătut timp de 70 de minute după operaţie

Cazul Alexandrei Oancea, fetiţa de 4 ani care a murit în urma unei operaţii de polipi, are la bază şi haosul care domneşte în sistemul medical din România.

Profesorul Silviu Albu, cel care a efectuat operaţia, este director la Spital CFR din Cluj-Napoca, dar operează la Clinica de Maxilo-Faciale.

În legătură cu această situaţie, profesorul Silviu Albu a declarat că a fost nevoit să o opereze pe micuţa Alexandra la Clinica de Maxilo-Faciale deoarece anesteziştii de la Spitalul CFR refuză să se ocupe de copii fiindcă nu au experienţa necesară.

În plus, medicul anestezist Maria Filip de la Clinica de Maxilo-Faciale, pe care bunicii Alexandrei o acuză de malpraxis şi neglijenţă în serviciu, era ieri de serviciu la alt spital, respectiv la Clinica de Ginecologie unde a asistat o pacientă să aducă pe lume un copil.

Probleme cu operaţiile de polipi

Profesorul Silviu Albu este unul dintre cei doi profesori de la Catedra de ORL de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca „Iuliu Haţieganu“. În această calitate, se află în mijlocul unui conflict între mai multe somităţi medicale clujene pe linie de ORL.

În ultimii ani, profesorul Teofil Pop, coleg de catedră cu profesorul Albu, a fost acuzat de mai multe ori de malpraxis. De exemplu, este cazul lui Constantin Costea, care a decedat după ce a fost operat de polipi de profesorul Teofil Pop. Atunci, profesorul Albu a fost chemat să încerce să repare greşelile făcute de colegul său.

ANCHETĂ De ce se poate muri de polipi?

Colegiul Medicilor Cluj a demarat o anchetă în cazul Alexandrei Oancea. Ancheta ar trebui să lămurească ce s-a întâmplat în timpul operaţiei şi după aceea. Profesorul Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, a declarat că audierile vor începe de luni şi vor fi ascultate toate persoanele implicate. „Nu am nicio părere şi nici nu ştiu de ce se poate muri de polipi. Cazul va fi dezbătut de specialişti şi pe urmă o să tragem concluzii“, a spus profesorul Bârsan.

INTERVIU CU MEDICUL ANESTEZIST

„Nu am lipsit din sala de operaţie“

Medicul anestezist Maria Filip nu-şi explică ce a provocat decesul Alexandrei Oancea. Maria Filip are o vechime de 15 ani în profesia de medic anestezist şi s-a ocupat până în prezent de 15.000 de cazuri. Până la Alexandra, niciunul nu s-a încheiat tragic.

EVZ: Ce s-a întâmplat la opera- ţia Alexandrei? Maria Filip: Era ultima operaţie din data de 4 septembrie, în jurul orei 13.00. Am dus fetiţa în sala de operaţie, am intubat-o, şi totul a decurs normal, fără niciun incident. După operaţie s-a făcut hemostază, iar profesorul Albu a plecat. Eu am rămas acolo cu două doctoriţe rezidente de la ORL, asistenta de la anestezie şi linia de gardă de la Clinica ORL. Am stat să trezim fetiţa şi i-am administrat medicamentele necesare pentru trezire.

Când au apărut problemele? Când am detubat-o a prezentat o depresie respiratorie, adică a avut o greutate la respiraţie. Se întâmplă la 50 la sută dintre copii. Am intervenit cu o mască cu balon de oxigen, dar nu am reuşit să o ventilez. Nu intra aerul. Am reintubat-o şi i-am administrat medicamente. Am încercat să o conectez la aparat şi, din nou, nu am putut să o ventilez din cauza bronhospasmului pulmonar. După 70 de minute de manevre de resuscitare şi medicamente, cordul a început să-şi reia activitatea şi a apărut pulsul periferic.

Doctorul Albu a spus că de vină e substanţa administrată pentru anihilarea anesteziei generale. Nu este adevărat. Nu i-am dat medicamentul despre care vorbeş te doctorul Albu, pentru că nu îl aveam. Bronhospasmul putea să apară de la o malformaţie pulmonară despre care am înţeles că s-a depistat la autopsie, malformaţ ie care merge cu sindromul de autism.

Bunica fetiţei vă acuză că aţi ieşit din sală după operaţie. Nu am lipsit nicio secundă. Sunt nouă martori care pot spune că am fost în sală.

Fetiţă de 4 ani lăsată să moară pe masa de operaţie