Ai inhalat noxe timp de 30 de ani? Te pensionezi mai repede

Senatorii au decis ca persoanele care au locuit timp de 30 de ani în 24 de localități să aibă dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalități. Și aceasta din cauza poluării extreme din acele zone

Astfel, prin propunerea legislativă de reducere a vârstei de pensionare vor beneficia locuitorii din Anina, Armeniș, Ciudanovița, Bacău, Brăila, Dragotești, Drobeta-Turnu-Severin, Jilț, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Moldova Nouă, Negomir, Onești, Oțelul Roșu, Plopșoru, Reșița, Rm. Vâlcea, Rovinari, Slatina, Suceava, Târnăveni, Turnu Măgurele și Urdari.

O decizie așteptată

„A fost votată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este un lucru important, de care vor beneficia şi mulţi oameni din Caraş-Severin. Mai exact, se vor bucura de acest amendament persoanele care au locuit în zonele afectate de poluare, precum cupru, plumb, şisturi bituminoase, feldspat şi siliciu sau radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, pulberi metalice ori cocs metalurgic, precum şi emisii de amoniac şi derivate, în unele zone miniere sau în centre siderurgice, dar şi pe o rază de opt kilometri faţă de aceste localităţi”, a declarat senatorul liberal Ion Marcel Vela, unul dintre inițiatorii modificării legislative.

Până acum, de această „facilitate” puteau profita doar persoanele aflate în Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș, Zlatna și din localitățile miniere din Valea Jiului.

Vârsta de pensionare la femei nu se schimbă

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a făcut un anunț important pentru femeile din România. Toate zvonurile care au circulat în legătură cu creșterea vârstei de pensionare a acestora în noua Lege a pensiilor au fost demontate de demnitar, care a anunțat că momentul ieșirii din activitate nu se va modifica și nu se va egaliza cu cea a bărbaților. În schimb, cei care doresc să rămână în sistem şi după 65 de ani o vor putea face dacă au acordul angajatorului şi un certificat medical, care să ateste că sunt în continuare apţi de muncă.