Evenimentul Zilei > International > Îngrijorare printre epidemiologii din Marea Britanie. Se mai răspândește o tulpină care pare rezistentă la vaccinuri
Îngrijorare printre epidemiologii din Marea Britanie. Se mai răspândește o tulpină care pare rezistentă la vaccinuri

Îngrijorare printre epidemiologii din Marea Britanie. Se mai răspândește o tulpină care pare rezistentă la vaccinuri

Public Health England (PHE) anunță că a detectat 53 de britanici infectați cu varianta „Mu” a virusului SARS-Co-2, despre care experții se tem că este rezistentă la vaccinuri.

Această mutație se răspândește deja și în aproape toate statele americane.

Varianta Mu nu este suficient de infecțioasă pentru a întrece mutația Delta

Oamenii de știință cred că, deși varianta Mu este mai transmisibilă decât virusul original, acesta nu este totuși suficient de infecțios pentru a întrece varianta Delta.
Profesorul Lawrence Young, virolog la Warwick Medical School, a spus că crede că Delta reprezintă „vârful infecțiozității” pentru Covid și ar fi „foarte, foarte surprins” dacă Mu sau orice altă tulpină ar fi chiar mai transmisibilă.
Virologul britanic a avertizat, însă, că rezistența la vaccin a mutației Mu poate reprezenta o amenințare viitoare. „S-ar putea să fi atins vârful infecțiozității cu varianta Delta, dar ceea ce nu am atins, desigur, este rezistența maximă la vaccin”.

În Marea Britanie nu s-a înregistrat încă niciun deces din cauza acestei mutații

Nimeni din Marea Britanie nu a murit din cauza variantei Mu în Marea Britanie înainte de 30 august, dar cinci persoane au fost spitalizate. Nu este clar câte dintre acestea erau vaccinate.
Mu a fost deja depistat în toate statele americane, cu excepția Nebraska. În total, aproximativ 1.750 de americani au fost infectați cu virusul, potrivit datelor.

 

Varianta Mu a făcut ravagii în Columbia

Varianta Mu este responsabilă de cel de-al treilea val de infecție din Columbia, între aprilie și iunie, când s-au înregistrat și vîrfuri cu 700 de morți pe zi pe zi.

PHE a admis că această tulpina, cunoscută și sub denumirea de B.1.621, are o anumită capacitate de a rezista imunității declanșate de vaccinuri.
„Aceasta nu este cu adevărat o variantă de care suntem extrem de preocupați în acest moment. Ar trebui să vedem o creștere a numărului de infecții în înainte de a o clasifica drept„ variantă de îngrijorare ”, iar acest lucru nu se întâmplă cu adevărat în acest moment”, a declarat o sursă din PHE.

Mu a fost clasificată drept o „variantă de interes” de Organizația Mondială a Sănătății săptămâna trecută. Dar, în ciuda răspândirii în aproape fiecare stat din SUA, varianta este încă la un număr foarte mic și reprezintă 0,2% din toate cazurile în statul cel mai puternic afecta California, scrie ziarul britanic Daily Mail.

 

E