Evenimentul Zilei > International > Îngrijorare la nivel mondial. Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune
Îngrijorare la nivel mondial. Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune

Îngrijorare la nivel mondial. Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord a efectuat în acest weekend teste cu noua rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune. Comuniștii şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong un. Provocarea a stârnit îngrijorare în zonă și în Statele Unite.

Testul cu rachetă efectuat de către Coreea de Nord în acest weekend reprezintă „ameninţări” pentru vecinii săi, a reacţionat duminică Pentagonul.

„Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională”, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Coreea de Nord a efectuat tiruri pentru a testa o nouă „rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend, primul test din luna martie, a anunţat luni agenţia de presă nord-coreeană ACTC.

Rachetele au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri

Rachetele, fotografiate de ACTC, au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri, înainte de a-şi atinge ţinta, nespecificată de agenţia de presă nord-coreeană, care face referire la ”arme strategice de mare importanţă”.

Statele Unite „vor continua să monitorizeze situaţia şi se vor consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri”, se precizează într-un comunicat al Comandamentului american pentru zona Indo-Pacific.

Puterea americană şi-a reiterat angajamentul „solid” de a apăra Coreea de Sud şi Japonia împotriva Phenianului. Aproape 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în sudul peninsulei.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice.

Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea de Nord şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă SUA, notează Agerpres.

Cu câteva zile în urmă, Coreea de Nord  a organizat o paradă militară după miezul nopții. Presa de stat l-a arătat pe liderul țării, Kim Jong Un îmbrăcat în costum crem, făcând semn către trupe și spectatori de pe un balcon de pe piața Kim Il Sung. Evenimentul ar fi a treia paradă nocturnă din Coreea de Nord în mai puțin de un an.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: