Fosta vicepreședintă a ANRP, Ingrid Mocanu, a publicat pe contul său de socializare o scrisoare deschisă adresată prședintelui Franței și ambasadorului acestei țări în România. Ingrid Mocanu susține că în ”lupta anticorupție” Franța a fost deziformată de cei care i-au prezentat date despre ce se întâmplă la DNA. Mai mult, acesta explică punct cu punct modificările propuse de ministrul Justiției, Tudorel Toader și trage un semnal de alarmă despre Justiția din țară.
Stimate domnule Ambasador,
Excelența voastră,
Vizita Președintelui Franței în România este una deosebit de importantă pentru poporul român. În această perioadă, ministrul justiției încearcă să facă câteva modificări la legile justiției prin care lucrurile să reintre în normal, date fiind abuzurile extreme pe care mai mulți magistrați le fac prin justificarea ”luptei anticorupție”. De exemplu, eu și toți membrii unor comisii care aveau ca rol despăgubirea unor persoane lipsite de proprietățile lor în perioada comunistă au fost arestați și trimiși în judecată, fiind acuzați că rapoartele de evaluare întocmite de experți autorizați, care aplicau Standardele Internaționale de Evaluare, aceleași care se aplică și în Franța, ar fi fost greșit redactate. Niciunul din membrii comisiei nu aveau studii de evaluare și și-au însușit valorile din rapoarte, avizate de un evaluator intern. După ce în fața instanței o comisie de experți a confirmat că rapoartele experților noștri au fost corecte, structura de parchet cu atribuții de anticorupție din România, Direcția Națională Anticorupție a declanșat urmărirea penală împotriva noastră pentru aceleași motive, că alt raport de evaluare ar fi greșit, acordând despăgubiri unor persoane pe care nu le cunoșteam și nu ne cunoșteau nici ele și din care unele nu au nici măcar calitate de martor.
După ce toate actele din dosar vor putea fi făcute publice, le voi traduce și vi le voi trimite, atât dvs., cât și celorlalți ambasadori din statele occidentale, pentru a constata personal că acestea sunt acuzațiile.
Modificarea vizată de ministrul justiției este în sensul de a fi aliniată la legislația franceză, în sensul ca Inspecția Judiciară să treacă în cadrul Ministerului Justiției, astfel cum funcționează și cu Inspecția Judiciară în Franța.
Precizez că în România, în Consiliul Superior al Magistraturii, forul de disciplină al judecătorilor și procurorilor, magistrații sunt majoritari în acesta, deși în Franța aceștia sunt minoritari, fără ca societatea să susțină că ar exista o afectare a independenței.
Magistrații români sunt efectiv scăpați de sub orice control cu privire la respectarea legii și pentru aceste motive majoritatea anchetelor se derulează cu depășirea cadrului legal, condamnările, în mare măsură, se pronunță fără probe și fără existența unor fapte penale, iar Direcția Națională Anticorupție a întocmit un dosar și a obținut condamnarea la închisoare pentru abuz în serviciu a unor judecători care au dispus achitarea unor inculpați, susținând că ar fi încălcat legea, chiar dacă opinia nu fusese influențată în vreun fel.
Magistrații nu sunt sancționați oricât de multe sesizări s-ar redacta la Inspecția Judiciară, iar rolul avocatului în sălile de judecată a devenit pur decorativ.
Față de aceste aspecte, vă rog să informați forurile dvs. decizionale din Franța, dar și pe Președintele în funcție, care a fost cu siguranță dezinformat cu privire la situația reală din România.
Cu considerație și deosebit respect,
Ingrid Mocanu