Evenimentul Zilei > Actualitate > Ingineria prin care cel mai mare castel din Transilvania a ajuns în patrimoniul statului maghiar
Ingineria prin care cel mai mare castel din Transilvania a ajuns în patrimoniul statului maghiar

Ingineria prin care cel mai mare castel din Transilvania a ajuns în patrimoniul statului maghiar

Printr-un artificiu imobiliar, cel mai mare castel din Transilvania construit în stil baroc, Wesselenyi din Jibou, a ajuns în patrimoniul firmei Manevi care aparține statului maghiar. Tranzacția s-a făcut prin intermediul unei societăți de apartament din Cluj Napoca, SC Micro Vision Consult (MVC).

Societatea a cumpărat la licitație castelul, cel mai mare din Transilvania, și, la scurt timp l-a vândut către firma Manevi, care face parte din portofoliul societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelo, proprietate a statului ungar, transmite agenția maghiară MTI.

Cum a ajuns castelul din Jibou proprietatea statului maghiar

Firma clujeană de consultanţă în afaceri, Micro Vision Consult (MVC), a cumpărat castelul monument istoric în 20 aprilie, iar potrivit extrasului de carte funciară, la scurt timp l-a revândut, spune moștenitorul Andras Janicsko (Andrei Ianicicău). Manevi a mai achiziţionat două monumente istorice în judeţul Satu Mare – fostul hotel Pannonia, din centrul oraşului, și o clădire care până în 2014 a găzduit Primăria Carei.

Această firmă, înființată de un an, a achiziționat edificiul de lângă Grădina Botanică Jibou (GBJ), cu 800.000 de euro, însă autoritatea județeană din Sălaj îl amenință pe moștenitorul că îl vor da în judecată de pentru că nu le-a acordat drept de preemțiune. Consiliul Judeţean nu a reuşit să-şi exercite acest drept deoarece moştenitorul a vândut între timp.

Castelul a fost achiziționat de firma de consultanță, cu o săptămână înainte faţă de data la care CJ a decis cumpărarea acestuia. În 28 aprilie, forul județean a anunţat că vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune, moment în care s-au pus bani deoparte din buget pentru achiziţie.

Societatea clujeană înregistrată în aprilie 2020 oferă consultanţă în domeniul afacerilor, potrivit portalului Maszol.ro, și figurează cu un angajat, avându-l ca administrator pe Radu Mihai Fekete. Aceasta a plătit 800.000 de euro pentru achiziţionarea castelului către Artmark Historical Estate, casă de licitație care a derulat tranzacția. MVC funcționa de fapt doar ca paravan pentru investitor, susțineau surse apropiate tranzacției, scrie gazetadecluj.ro.

Castelul, cu 50 de camere, a fost construit între anii 1779-1796

Castelul în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje, fiind construit în 1779-1796. Din grădina de 10 ha moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi.

Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), care locuieşte la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Moştenitorul a fost nevoit să scoată castelul la vânzare pentru că nu îşi permitea renovarea şi întreţinerea acestuia.

Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în 2012. CJ şi-a putut exercita dreptul de preemţiune după ce MCR a renunţat la acesta. Domeniul era pus la vânzare la un preţ de pornire de 900.000 de euro. Clădirea are 50 de camere, iar domeniul de 1,3 ha este înconjurat de GBH, întinsă pe 30 ha, cel mai vizitat obiectiv turistic din Sălaj.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: