ING neagă implicarea într-un cartel bancar

Banca a luat atitudine după ce Consiliul Concurenţei a lăsat să se înţeleagă că o suspectează, alături de alte instituţii de credit, de o înţelegere ilegală.

ING Bank România neagă că ar face parte dintr-un cartel alături de alte instituţii bancare, menit să distorsioneze dobânzile pe piaţa românească. Anunţul instituţiei de credit vine după ce Banca Naţională a arătat că trei bănci din România au participat, alături de parteneri străini, la un atac eşuat împotriva leului. Deşi BNR nu a dezvăluit cine sunt cele trei instituţii de credit, numele lor a fost indicat de Consiliul Concurenţei, care a început o anchetă pe piaţă deoarece s-a autosesizat în legătură cu anumite practici care contravin Legii Concurenţei.

Concurenţa a pomenit patru bănci, iar presa a suspectat că cele trei despre care vorbea BNR sunt printre acestea: ING, Bancpost, Royal Bank of Scotland şi UniCredit Ţiriac Bank. „ING Bank România respinge categoric afirmaţiile publicate în mass-media privind speculaţiile pe piaţa monetară şi participarea la o presupusă înţelegere între mai multe instituţii financiare care să distorsioneze dobânzile pe piaţa românească“, se arată în comunicatul instituţiei de credit.

Argument: dobânzile clienţilor nu au fost majorate

ING mai precizează că a respectat şi respectă toate regulile pieţei interbancare şi nu a manipulat în niciun fel piaţa monetară. „ING Bank respectă legislaţia în vigoare, respectă principiile concurenţei loiale şi, mai ales, îşi respectă clienţii. Volatilitatea pieţei interbancare locale nu s-a reflectat în nivelul dobânzilor la creditele pentru clienţii noştri, persoane fizice şi juridice“, a declarat directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.

În urmă cu zece zile, şeful Direcţiei de supraveghere de la BNR, Nicolae Cinteză, declara că trei bănci de referinţă au participat la un atac eşuat asupra leului şi au mărit apoi dobânzile la credite pentru a-şi acoperi pierderile. El preciza că cele trei instituţii au activat ca intermediari pentru alţi jucători străini de calibru şi au „pariat“ pe un curs de circa 4,2 lei pentru un euro, însă intervenţiile repetate în piaţă ale BNR au coborât cursul la 3,56 lei pentru un euro, provocându-le pierderi masive. „Vom sancţiona dur tentativa băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor“, avertiza atunci Cinteză.

Citiţi şi: Consiliul Concurenţei confirmă începerea investigaţiei la bănci BNR vrea să ţină dobânzile în frâu

Bancpost pierde lupta cu clienţii

Băncile majorează dobânzile creditelor

20% în plus la rată „din cauza crizei financiare externe“