Înfrângere pentru Călin Georgescu. Cum a motivat CAB respingerea contestării anulării alegerilor

Călin Georgescu Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Curtea de Apel București a publicat motivarea deciziei legată de anularea alegerilor. Pe 31 decembrie, instanța a respins acțiunea deschisă de Călin Georgescu, candidatul clasat pe primul loc în primul tur de scrutin.

Motivarea deciziei în cazul lui Călin Georgescu

Judecătoarea de la CAB arată că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor. Conform documentului, hotărârile CCR sunt definitive și nu pot fi analizate în instanță.

Decizia de anulare a avut la bază suspiciuni legate de posibile riscuri privind securitatea procesului electoral. Pe 6 decembrie, BEC a decis  „încetarea de îndată a operațiunilor de votare și a pregătirii votări”. De asemenea, reprezentanții Biroului Electoral Central au publicat ulterior alte două decizii:

  • Decizia nr. 231D/07.12.2024 – privind încetarea activității BEC și a birourilor electorale județene;
  • Decizia nr. 232D/07.12.2024 – privind modificările referitoare la indemnizațiile pentru membrii birourilor electorale.

Fostul candidat la prezidențiale le-a contestat

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au contestat deciziile. În plus, apărătorii fostului candidat au invocat excesul de putere al celor de la  BEC.

Legat de nepublicarea deciziilor în Monitorul Oficial, instanța a arătat că nu afectează legalitatea acestora.

„Potrivit art. 17 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, deciziile adoptate de Biroul Electoral Central se aduc la cunoștința publică prin afișarea pe pagina proprie de internet. [...] Publicarea în Monitorul Oficial nu era necesară, aceste decizii adresându-se unor destinatari strict determinați”, se arată în document.

CAB: BEC a acționat în limitele atribuțiilor sale legale

Judecătorii Curții de Apel au analizat aspectele legate hotărârea BEC nr. 230D/06.12.2024. Potrivit documentului, decizia a fost luată în baza soluției definitive pronunțate de Curtea Constituțională.

„Emiterea deciziei nr. 230D/06.12.2024 s-a realizat de Biroul Electoral Central în baza comunicatului publicat de Curtea Constituțională, soluția fiind definitivă și obligatorie conform art. 147 din Constituție. Considerentele hotărârii CCR nu afectează caracterul obligatoriu al dispozitivului soluției”, se mai arată în document.

În plus, instanța a concluzionat că Biroul Electoral a acționat în limitele Legii nr 730/2004.

„Biroul Electoral Central a emis deciziile contestate în acord cu atribuțiile sale, având ca scop asigurarea efectivității dispozițiilor obligatorii ale Curții Constituționale”, spun judecătorii.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Argumentele aduse de apărătorii lui Georgescu, respinse

Contestatarii acestor decizii au invocat încălcarea drepturilor fundamentale. CAB a respins argumente și a arătat că BEC a pus în aplicare decizia CCR.

„Măsurile tehnice adoptate de BEC nu sunt de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale. Acestea au fost necesare pentru punerea în aplicare a hotărârii CCR, în conformitate cu prevederile legale aplicabile”, potrivit Curții.

Despre obligația Executivului de a emite noul calendar electoral

Judecătorii au arătat că cererea privind emiterea de către Guvern a noului calendar al alegerilor este neîntemeiată.

„Curtea Constituțională a dispus anularea procesului electoral și stabilirea unui nou calendar. Guvernul nu putea emite o hotărâre de organizare a turului al doilea de scrutin, întrucât procesul electoral fusese anulat în integralitate”, se mai arată în document.