Evenimentul Zilei > Politica > INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă – viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă – viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis

INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă – viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis

Informații de ultimă oră confirmă pentru EvZ posibilitatea ca Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, să devină prim-ministru al României. Tot mai multe surse din PNL și PSD susțin că această variantă va fi acceptată. Contextul epidemic în care se află România face urgentă instalarea unui nou guvern, cu toată împotrivirea USR.

UPDATE: Nicolae Ciucă este noua propunere de premier a PNL-ului, potrivit hotărârii Biroului Politic Național al partidului. Decizia a fost confirmată oficial cu puțin timp în urmă.

Știre inițială: Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, este omul care va fi însărcinat de Klaus Iohannis să formeze un viitor guvern. Acest lucru a fost anunțat încă de ieri de Capital. Noul guvern va fi investit cât mai rapid, cu sprijinul politic al PNL, UDMR, grupul minorităților naționale și posibil PSD. Portofoliile de miniștri se vor împărți doar între PNL și UDMR, lăsând USR pe dinafară.

Surse din PSD ne-au declarat în această dimineață: “Am hotărât să nu susținem guvern minoritar PNL. Asta era ieri. Acum vom discuta. Nu cred că mergem cu o variantă de premier la consultări“. Cel mai probabil PSD, reunit în ședință, îl va susține pe Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a devenit o opțiune viabilă pentru Klaus Iohannis după ce președintele României a avut o discuție cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Problema care s-a pus a fost cum va fi privită nominalizarea unui militar de carieră în fruntea unui nou guvern, dar nevoia de restricții mai dure a prevalat. Nicolae Ciucă va avea ca primă sarcină impunerea “certificatului verde“, reducerea rapidă a numărului de pacienți internați la ATI și chiar un lockdown total.

Lloyd Austin, șeful Pentagonului a întreprins o vizită în regiun, iar România a fost singura țară NATO de pe agenda vizitei sale. Înaltul oficial american a marcat momentul de miercuri printr-o postare pe Twitter: „Mulțumiri președintelui Klaus Iohannis pentru primirea de astăzi. Sunt 141 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice iar prietenia dintre popoarele român și american nu a fost niciodată mai puternică”, a scris Lloyd Austin.

Și președintele României a marcat această întâlnire într-o postare pe Twitter.

Biografie Nicolae Ciucă

Nicolae Ionel Ciucă (n. , Plenița, Oltenia, România) este un general român cu 4 stele în rezervă și politician român care în prezent ocupă funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României. În perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban.[2] Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă, care deținuse funcția în perioada 28 decembrie 2010 – 1 ianuarie 2015.[3] În data de 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis, președintele României. (sursă Wikipedia)

La sfârșitul anului 2020, în urma Alegerilor Parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost vehiculat de către presa din România ca posibilă propunere pentru funcția de prim ministru cu mandat plin, în cele din urmă, pe 22 decembrie 2020, Klaus Iohannis propunându-l pe Florin Cîțu pentru aceasta funcție.

Dacă vreți să zâmbiți…