Influenţa creatorului Binomului se năruie. Constructorul lui Coldea, trimis în judecat de DNA

Ştirea că DNA a mai trimis în judecată un antreprenor român şi firma pe care o deţine ar fi trecut drept un lucru banal, dacă nu ne-am întoarce la serialul EVZ „Noi suntem statul”.

 În urmă cu două zile, anunţul procurorilor anticorupţie a sunat standard: „Administratorul societăţii comerciale Aedificia Carpaţi, Petre Badea, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală”. Numai că memoria internetului ne arată că avem de a face cu un adevărat cutremur. În data de 13 martie 2017, jurnalistul Dan Andronic a publicat al doilea episod din serialul „Noi suntem statul”, în care scrie, printre altele, şi despre Petre Badea. Jurnalistul vorbea în textul său despre celebrele partide de tenis desfăşurate în locaţiile SRI între George Maior, Florian Coldea, Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

 

Relaţie trainică şi veche

În acelaşi text este descrisă una dintre locaţii, unde se afla o vilă nou construită, după unele informaţii, de către firma Aedificia Carpaţi. „O precizare importantă întrucât patronul Aedificia Carpați, Petre Badea, a fost unul din oamenii extrem de apropiați de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI primind o mulțime de contracte fără licitație, prin încredințare directă. Vorbim despre contracte cu Statul de sute de milioane de euro, o parte din ele de la SRI, prin încredințare directă. Aedificia Carpați a fost implicată și în lucrările de modernizare și consolidare a Băncii Naționale. De-a lungul timpului a efectuat lucrări de construcție la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român și Ambasada Chinei. Contracte uriașe, profit pe măsură, nici un scandal, nici o suspiciune din partea DNA, numai o mare tăcere. Să fie beneficiarul unei protecții totale, fără nici o explicație, patronul Aedificia Carpați, Petre Badea? Înclin să cred că da, întrucât relația sa cu Florian Coldea este trainică și veche. Chiar se glumea în interioriul SRI că, după ce va pleca din activitate, Coldea va prelua firma de construcții. Era ca un tată pentru el, comentau cârcotașii din SRI”, scria Dan Andronic în martie 2017. După publicarea acestui episod, EVZ a adresat câteva întrebări conducerii SRI despre firma Aedificia Carpaţi, iar răspunsul a confirmat cel puţin o parte din dezvăluirile din Operaţiunea „Noi suntem statul”: SRI a avut contracte cu firma lui Petre Badea. Confirmarea de la vremea respectivă ne duce la întrebarea logică dacă nu cumva acţiunea din urmă cu două zile a DNA nu reprezintă o întoarcere a armelor împotriva unuia dintre creatorii celebrului Binom. Este vorba despre Florian Coldea, cel care se pare că l-a protejat de-a lungul anilor pe Petre Badea şi firma sa.

 

Pe cine a „cumpărat” patronul Aedificia Carpaţi

Potrivit DNA, în perioada 2010-2012, Petre Badea a oferit unui parlamentar, în prezent decedat, echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, pentru ca acesta să-şi folosească influenţa pe care o avea asupra unor înalţi funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în vederea asigurării plăţii lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpaţi le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituţii publice culturale din Bucureşti. Procurorii DNA susţin că din totalul sumei oferite, suma efectiv remisă parlamentarului a fost de 6.999.067 de lei, echivalentul a 1.275.000 de euro. Procurorii DNA susţin că, în aceeaşi perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, din dispoziţia lui Petre Badea, acel contract fictiv şi plăţile aferente acestuia, cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, au fost evidenţiate în actele contabile ale societăţii Aedificia Carpaţi, fapt care a avut ca urmare diminuarea obligaţiilor fiscale pe care firma le-a avut de plată către bugetul de stat.

În perioada indicată de către DNA ministru al Culturii a fost actualul lider al UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, parlamentarul căruia i s-a oferit suma de bani ar fi Verestoy Attila, care a trecut la cele sfinte în luna ianuarie a acestui an. Interesant este faptul că Attila a fost pentru mulţi ani membru în Comisia de Control a SRI din Parlament. Lucrurile devin mai interesante dacă ne aducem aminte şi care era porecla sub care era cunoscut: Drujba lui Dumnezeu, el fiind responsabil de unele dintre cele mai mari despăduriri realizate în România. Acţiuni pentru care, în mod suspect, nu a fost niciodată incriminat.

 

Ce a răspuns SRI la solicitarea EVZ

„Urmare petiţiei transmise Serviciului Român de Informații, referitoare la contractele încheiate cu societatea Aedificia Carpați vă comunicăm următoarele: În perioada 2010-2016, Serviciul Român de Informații, prin unităţi centrale având calitatea de autorităţi contractante, a încheiat cu S.C. AEDIFICIA CARPAŢI S.A. un număr de cinci contracte în valoare totală de 45.995.766,78 lei cu TVA”, a transmis SRI în luna mai 2017 redacţiei EVZ.