Inflaţia scapă din lesă

Până la finele acestui an, preţurile vor creşte cu 5,9%, cifră cu 1,1 puncte procentuale peste limita superioară a intervalului ţintit de BNR.

Banca Naţională a României (BNR) şi-a revizuit prognoza de inflaţie. Astfel, prognozează o inflaţie de 5,9 la finele acestui an, cu 1,6 puncte procentuale peste cifra avansată anterior. Inflaţia de 5,9% iese şi din intervalul 2,8%- 4,8% ţintit de banca centrală. Ţinta de inflaţie asumată pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual. Chiar dacă prognoza de inflaţie este din intervalul ţintit, BNR îşi menţine ţinta de inflaţie pentru acest an.

„Chiar dacă proiecţia ne arată că, în condiţiile actuale, ţinta de inflaţie va fi depăşită, am ales să nu modificăm ţinta, mai degrabă să întărim condiţiile politicii monetare“, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu. Potrivit proiecţiei prezentate de guvernator, în primul semestru al acestui an, rata anuală a inflaţiei va fi peste 8%, urmând ca apoi să scadă. Potrivit viceguvernatorului Cristian Popa, cel mai ridicat nivel va fi atins în luna martie, când va fi de 8,3%. Aceasta va fi creşterea preţurilor înregistrată în perioada martie 2007- martie 2008.   De ce creşte inflaţia Preţurile la alimente şi la combustibili pe pieţele externe au crescut. În 2007, acestea au contribuit la creşterea inflaţiei alături de secetă şi de majorarea preţurilor administrate. Influenţele creşterii inflaţiei în ultima parte a anului trecut au efecte şi în acest an. La aceste influenţe se adaugă şi deprecierea leului din ultimele luni. Referitor la cursul de schimb al leului, Isărescu a afirmat că „nesustenabil a fost nivelul din vară“.

„Excesivă mi s-a părut mişcarea din vară, şi noi, la BNR, regretăm că, în ciuda eforturilor pe care le-am făcut (...), nu am reuşit să evităm aprecierea excesivă“, a afirmat guvernatorul, explicând şi că BNR nu are ţinte legate de rata de schimb a monedei naţionale. În ceea ce priveşte ratarea ţintei de inflaţie în 2007 şi o rată în afara intervalului prognozată pentru acest an, guvernatorul BNR a afirmat că toate băncile centrale au avut probleme la acest capitol.

El a făcut referire la evoluţia preţului petrolului şi la cel al grâului pe pieţele internaţionale, afirmând că acestea „sunt şocuri exogene cu care nicio bancă centrală nu se poate lupta“. Băncile centrale au arme împotriva celei de-a doua runde de majorări de preţuri. În plus, „cocoaşa inflaţionistă“ începută în vara anului trecut are caracter temporar, a afirmat guvernatorul. La finele lui 2007, inflaţia a fost de 6,57%, în afara intervalului de variaţie de 3%-5% asociat ţintei de inflaţie de 4%. ÎMPRUMUTURI ÎN VALUTĂ

Creditele în franci, în vizorul guvernatorului

Guvernatorul Mugur Isărescu a transmis ieri un „mesaj de tip avetisment“ băncilor care acordă credite în franci elveţieni. El a explicat că această monedă este una „de refugiu“ către care se îndreaptă investitorii în vremuri tulburi. Într-un astfel de scenariu, francul elveţian s-ar aprecia în raport cu euro. În contextul în care cursul de schimb leu/euro nu ar cunoaşte mari variaţii, românii ar trebui, în acest scenariu, să scoată mai mulţi lei din buzunar pentru a-şi pălti ratele în franci.

O depreciere a leului i-ar lovi şi mai tare pe cei îndatoraţi în franci deoarece aceştia ar scoate bani din buzunar atât pentru a acoperi deprecierea leului în raport cu euro, dar şi deprecierea euro faţă de franc. Pe de altă parte, oficialul BNR a anunţat că pentru creditele în valută acordate persoanelor fizice care au venituri în lei, băncile vor aplica coeficienţi de provizionare cu până la trei puncte procentuale mai mari.